Οικονομία

Eurostat: Αυξήθηκε στο 2,9% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο – Αύξηση +3,7% και στην Ελλάδα – Αποτυχία Σκρέκα

Από 2,4% στην ευρωζώνη και 2,9% στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,9 % τον Δεκέμβριο, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση επί έξι μήνες, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο σύντομα θα αρχίσει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,7% σε ετήσια βάση από 2,9% το Νοέμβριο.

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης ή «Ακρίβειας», όπως τον αποκαλούν κάποιοι, Κώστας Σκρέκας.

Η ετήσια άνοδος των τιμών καταναλωτή στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 2,9% μετά από ένα χαμηλό επίπεδο 2,4 % κατά τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο. Το 2,9% ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από την πρόβλεψη που είχαν διατυπώσει οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters και τοποθετούσαν τον πήχη στο 3%.

Η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και τρόφιμα) που ξεκίνησε πέρυσι προκάλεσε εκ νέου επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Αυτό κάνει τους επενδυτές να περιορίζουν τα στοιχήματά τους ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο.

Η ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει για να συζητήσει τη νομισματική πολιτική στις 25 Ιανουαρίου, διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι ήθελε να δει σημάδια μείωσης των πιέσεων στους μισθούς για να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός ήταν σε καλό δρόμο για να φτάσει στο 2 ανά σεντ στόχο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο). Θετική ήταν η επίδραση της ενέργειας (-6,7%, έναντι -11,5% τον Νοέμβριο).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu