Καταγράφηκε σημαντική μείωση (49,7%) σε σύγκριση με το εμπορικό πλεόνασμα των 81,2 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2025
Το γ΄ τρίμηνο του 2025, η ΕΕ κατέγραψε πλεόνασμα 40,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 13,3% από το πλεόνασμα 47,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκε το β΄ τρίμηνο και σημαντική μείωση (49,7%) σε σύγκριση με το εμπορικό πλεόνασμα των 81,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2025. Το α΄ τρίμηνο ξεχώρισε, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα λόγω της επιβολής πιθανών δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.
Το γ΄ τρίμηνο του 2025, η ΕΕ κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα στις χημικές ουσίες και τα συναφή προϊόντα, στα μηχανήματα και τα οχήματα, στα άλλα μεταποιημένα προϊόντα και στα τρόφιμα και ποτά. Αντίθετα, καταγράφηκαν ελλείμματα στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και σε άλλα αγαθά. Το εμπορικό πλεόνασμα στις χημικές ουσίες και τα συναφή προϊόντα μειώθηκε το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2025 (πλεόνασμα 24,7 και 23,0 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα) μετά την κορύφωσή του το πρώτο τρίμηνο του 2025 (πλεόνασμα 54,1 δισεκατομμύρια ευρώ) λόγω πιθανών δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από το α΄ τρίμηνο του 2021, οι εισαγωγές της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν ένα μοτίβο παρόμοιο με τις εισαγωγές της ΕΕ από τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν περισσότερο από εκείνες από τον υπόλοιπο κόσμο και παρέμειναν σε συγκριτικά υψηλότερο επίπεδο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΒΙΠΕ Πατρών: Σημειώθηκε έκρηξη σε εργοστάσιο – Ένας τραυματίας
- ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 361,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 6,3% το 9μηνο – Στα 612,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA με +4,4%
- Ευρωβουλή: Ενέκρινε το επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία
- Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
- Χρηματιστήριο: Με +1,05% πλησίασε τις 2.100 μονάδες – Άλμα 5,25% από Metlen, ράλι 7,44% από Alter Ego
- Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Σχεδόν διπλάσια η επιβάρυνση σε σχέση με ένα αντίστοιχο δάνειο σε ευρώ
- Δήμας: Ο Ε65 τελειώνει το α΄ εξάμηνο του 2026 και το Flyover τον Μάιο του 2027
- Wall Street: Ξεκίνημα με κέρδη και δυνατό «παρών» από Alphabet
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








