Στο 2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
Νέα άνοδο παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, φτάνοντας το 3,6% σε ετήσια βάση, από 3,3% τον Μάιο.
Αυτή η αύξηση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, έρχεται σε αντίθεση με την τάση της Ευρωζώνης, όπου ο μέσος πληθωρισμός παρέμεινε οριακά στο 2% (από 1,9% τον Μάιο), διατηρώντας έτσι ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ.
Από τις χώρες με διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση όσον αφορά τον πληθωρισμό, μετά την Εσθονία (5,2%), τη Σλοβακία (4,6%), την Κροατία (4,4%) και τη Λετονία (4%).
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1,9% στη χώρα μας σε σχέση με το Ιουνίου του 2024, όταν στην αντίστοιχη σύγκριση του Μαΐου είχαν υποχωρήσει κατά 1,5%.
Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,2% στη χώρα μας, ενώ στην Ευρωζώνη κατέγραψαν οριακή αύξηση 0,5%.
Ο δείκτης τροφίμων συμπεριλαμβανομένων καπνού και αλκοόλ σημείωσε αύξηση 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν κατά την αντίστοιχη σύγκριση του Απριλίου είχε σημειώσει αύξηση 2,8%%. Στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Σημαντική αύξηση τιμών καταγράφεται στις υπηρεσίες με τον σχετικό δείκτη να είναι κατά 5,4% υψηλότερα σχέση με πέρυσι στη χώρα μας. Στην Ευρωζώνη οι τιμές των υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 3,3%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κάγια Κάλας: Από Σεπτέμβριο το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
- ΗΠΑ: Άλλες 407 κατηγορίες προϊόντων στη λίστα δασμών χάλυβα και αλουμινίου
- Black Hills και NorthWestern Energy δημιουργούν επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 15,4 δισ. δολαρίων
- ΕΧΑΕ: Στο 1,17% το έμμεσο ποσοστό της Morgan Stanley
- Φινλανδία: Νεκρός 30χρονος βουλευτής μέσα στο κοινοβούλιο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη, απώλειες οι αμυντικές μετοχές
- AFP: Ο Πούτιν πρότεινε διμερή με Ζελένσκι στη Μόσχα
- Μπέσεντ: Η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί να αποκτήσει μερίδιο στην Intel
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις