Συνολικά στην ΕΕ παρήχθησαν, 6 εκατ. τόνοι ζυμαρικών με πάνω από 50% να διακινούνται εντός της Ένωσης
Το 2024, οι χώρες της ΕΕ παρήγαγαν 6 εκατ. τόνους ζυμαρικών, αξίας 9,1 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2023, η αξία της παραγωγής ζυμαρικών αυξήθηκε κατά 3%, ενώ ο παραγόμενος όγκος μειώθηκε κατά 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Περισσότερο από τα δύο τρίτα (69%) όλων των ζυμαρικών παρήχθησαν στην Ιταλία, φτάνοντας τους 4,1 εκατομμύρια τόνους. Η Ισπανία ακολούθησε σε απόσταση, με 6% (367.000 τόνους), μπροστά από τη Γερμανία με 5% (290.000 τόνους).

Περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών ζυμαρικών διακινήθηκε εντός της ΕΕ
Το 2024, οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν 2,9 εκατομμύρια τόνους ζυμαρικών και εισήγαγαν 1,7 εκατομμύρια.
Η Ιταλία ηγήθηκε ξανά, εξάγοντας 2,2 εκατομμύρια τόνους ζυμαρικών, ή περισσότερο από τα τρία τέταρτα όλων των εξαγωγών (77%). Η Ισπανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας με 131.000 τόνους, ή το 5% του συνόλου.
Οι περισσότερες εξαγωγές ζυμαρικών (55%) στάλθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο 45% κατευθύνθηκε σε προορισμούς εκτός ΕΕ.
Οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί εκτός ΕΕ ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% και 23% όλων των ζυμαρικών που εξήχθησαν εκτός ΕΕ, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις εισαγωγές, η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας ζυμαρικών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με 468.000 τόνους ή το 28% όλων των εισαγωγών, έναντι της Γαλλίας με 372.000 τόνους ή το 22% του συνόλου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΣΛΤΑΤ για οικονομική ανισότητα: Μικρή αποκλιμάκωση, οι αποστάσεις παραμένουν
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1% στις αφίξεις και 0,3% στις διανυκτερεύσεις τον Ιανουάριο
- Μητσοτάκης: Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή
- Αντρέι Μπάμπις: «Ακατανόητη» η επίθεση του Ισραήλ στο κοίτασμα φυσικού αερίου
- Ελληνικοί Patriot κατέρριψαν ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από τη Σαουδική Αραβία
- Την ανάγκη για οριστικό τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει η Κάγια Κάλας
- Σε εξέλιξη η συνάντηση Θεοδωρικάκου με τους πρατηριούχους
- Η Lidl Ελλάς αλλάζει στρατηγική στα Non Food προϊόντα με το λανσάρισμα του World of Needs
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








