Οι πλούσιοι αποταμίευσαν τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτοί δεν ξοδεύουν από αποταμιεύσεις...
Η Ευρωζώνη είναι απίθανο να δει μια νέα έκρηξη της κατανάλωσης, καθώς οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό στην κατοχή των πλουσιότερων νοικοκυριών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι το 20% των νοικοκυριών με το υψηλότερο εισόδημα κατέχει το 49,3% των πλεονασματικών αποταμιεύσεων από την περίοδο 2020-22. Δεδομένου ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψουν κάθε επιπλέον ευρώ που αποταμιεύουν, αυτό σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις αυτές είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν σύντομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, ορισμένες από αυτές τις αποταμιεύσεις είχαν επενδυθεί σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ομόλογα, ή σε ακίνητα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβασή τους.
“Όσοι ελπίζουν ότι τα χρήματα που έβαλαν στην άκρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα υποστηρίξουν μια αύξηση της κατανάλωσης οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, μάλλον θα απογοητευτούν”, έγραψαν οι συγγραφείς της έκθεσης Niccolò Battistini και Johannes Gareis.
“Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση για την αξιολόγηση του τι οδηγεί τον πληθωρισμό και πώς πρέπει να ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική”.
Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και οι επενδυτές αναμένουν ότι θα αρχίσει να τα μειώνει την άνοιξη, καθώς ο πληθωρισμός πέφτει και η οικονομία παραμένει στάσιμη ή και συρρικνώνεται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις