Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι πιθανόν θετικός, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους να γίνει μηδενικός, εκτιμά με έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Regional Economic Prospects in EBRD Countries of Operations). Για το 2017, η EBRD προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) θα φθάσει το 2%.
_x000D_
«Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,7% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο του 2016, εν μέρει λόγω των αποτελεσμάτων βάσης από την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης στο πρώτο εξάμηνο του 2015», αναφέρει η EBRD, προσθέτοντας: «Μία ενθαρρυντική ένδειξη φέτος είναι η θετική συμβολή των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στην ανάπτυξη, ενώ άλλες συνιστώσες των εθνικών λογαριασμών, όπως η ιδιωτική κατανάλωση, η δημόσια κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές, κινήθηκαν και πάλι πτωτικά».
_x000D_
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το 2016 θα αποτελέσει ένα ακόμη έτος ρεκόρ για τον τουρισμό, με τις διεθνείς αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της χώρας στο πρώτο 9μηνο του έτους να αυξάνονται 7,6% σε ετήσια βάση. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξάνεται επίσης σταδιακά, βοηθούμενη από την κυβερνητική πρόοδο στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σημειώνει η EBRD.
_x000D_
«Ως συνέπεια, η οικονομική ανάπτυξη πιθανόν θα είναι θετική στο δεύτερο εξάμηνο το 2016, δίνοντας μηδενική ανάπτυξη για το σύνολο του έτους», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Για το 2017, οι προοπτικές είναι πιο ευνοϊκές, αλλά οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (αν και έχουν χαλαρώσει μερικά τους τελευταίους μήνες), τα περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σημαντικά, θα περιορίσουν πιθανόν τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2%».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΕ: Προτρέπει τους πολίτες να ταξιδεύουν λιγότερο, να χρησιμοποιούν τηλεργασία και μέσα μεταφοράς κι επιστροφή στη φύση
- Έρευνα ΟΟΣΑ: Βελτίωση της χρηματοδότησης προς ΜμΕ στην Ελλάδα, αλλά ακριβότερο χρήμα και επίμονα εμπόδια
- Παγωμένος ο Μάρτιος για το εμπόριο: Δηλώσεις Ν. Μαραβέγια, Στ. Καφούνη για ακρίβεια, επάρκεια, αύξηση κόστους
- Ο MSCI Αναβαθμίζει την Ελληνική Κεφαλαιαγορά σε Καθεστώς «Ανεπτυγμένης Αγοράς»
- Reuters: Αμερικανικό πετρέλαιο στη Motoroil για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια
- Πρωτοβουλία Κίνας και Πακιστάν για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
- Πυρ ομαδόν κατά Μητσοτάκη, Κακλαμάνη για μετάθεση συζήτησης στη Βουλή για κράτος δικαίου και υποκλοπές
- Αραχτσί: Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ, απλώς λαμβάνουμε μηνύματα από τον Γουίτκοφ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








