Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Eνέκρινε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024

Βασικές προτεραιότητες, η ανθρωπιστική βοήθεια, το Erasmus+, οι υποδομές μεταφορών και η πράσινη μετάβαση

Με το βλέμμα στην μεγαλύτερη στήριξη στους νέους, την έρευνα και για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024, με 519 ψήφους υπέρ, 79 και 30 αποχές. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2024 ανέρχεται σε 189,4 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 142,6 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσέθεσε σχεδόν 670 εκατ. ευρώ για βασικές προτεραιότητες, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, το Erasmus+ και οι υποδομές μεταφορών, πέραν αυτών που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή στο σχέδιο προϋπολογισμού. Οι ευρωβουλευτές αύξησαν τη χρηματοδότηση για προγράμματα και πολιτικές που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκόσμιων προκλήσεων, καθώς και για τη στήριξη των νέων, συμπεριλαμβανομένων των νέων αγροτών. Αυξάνεται επίσης η χρηματοδότηση για προγράμματα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε η πρόταση για την κατάργηση του βέτο – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Πρόκειται για μια «κακή απόφαση», αναφέρουν διπλωματικές πηγές και εξηγούν γιατί

Με την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2024, οι ευρωβουλευτές αναμένουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (ΠΔΠ, Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) στο Συμβούλιο έως το τέλος του έτους. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για σημαντικές πρόσθετες πιστώσεις στις αρχές του 2024, μέσω διορθωτικού προϋπολογισμού που θα προταθεί από την Επιτροπή.

Η προγραμματισμένη συμπληρωματική ενίσχυση του ΠΔΠ αποσκοπεί στην παροχή μεσοπρόθεσμης στήριξης στην Ουκρανία (50 δις. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια), στην ενίσχυση της ευελιξίας και της ικανότητας αντιμετώπισης κρίσεων, στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ το 2024 και στην ενίσχυση των προσπαθειών της σε τομείς όπως η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu