Διεθνή

Ευρωπαίοι ηγέτες: «Ναι» από Τραμπ για κυρώσεις στη Ρωσία αν ο Πούτιν αρνηθεί την εκεχειρία 30 ημερών

Financialreport.gr

Στράμερ, Ζελένσκι, Μακρόν, Τουσκ και Μερτς, στο Κίεβο

Η εκεχειρία των 30 ημερών χωρίς όρους θα ξεκινήσει από τις 12 Μαΐου - Οι δηλώσεις

Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα σε μία εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους από τις 12 Μαΐου, με την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την επιβολή νέων “μαζικών” κυρώσεων αν αποτύχει να συμμορφωθεί.

Η ανακοίνωση έγινε από τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, μετά από μία συνάντησή τους στο Κίεβο, στη διάρκεια της οποίας, είχαν μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μήνυμα» Μακρόν – Μερτς από το Κίεβο στον Πούτιν: Σκληρές κυρώσεις αν δεν δεχθείς την εκεχειρία 30 ημερών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο Γερμανός Καγκελάριος βρίσκονται στο Κίεβο μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ

Τι είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην  συνέντευξη Τύπου

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «ευτυχής» που βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού και του προέδρου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως είπε, σήμερα στην Ουκρανία χτυπούσε η καρδιά της Ευρώπης με τις προσπάθειές της να αγωνιστεί για την ελευθερία.

Ο Μακρόν συνέχισε λέγοντας ότι το «μέλλον των αρχών μας και της συλλογικής μας ασφάλειας διακυβεύεται», προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηρίζει την Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, επισήμανε ότι αν η Ρωσία απορρίψει την κατάπαυση του πυρός, η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Ουκρανία και θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση στη Ρωσία.

Πρόσθεσε, δε, ότι σχεδόν όλα τα μέλη της ΕΕ και ο λεγόμενος συνασπισμός των προθύμων είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν κυρώσεις εάν η κατάπαυση του πυρός αποτύχει.

Ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ αναμένει την αντίδραση της Ρωσίας, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν θα αμφιβάλλει για το για το ποιος υποστηρίζει την ειρήνη, εάν η πρόταση κατάπαυσης του πυρός αγνοηθεί από τη Μόσχα.

Ο Βρετανός Κιρ Στάρμερ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι οι πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κίεβο είναι ξεκάθαροι. Εάν ο Πούτιν γυρίσει την πλάτη του στην ειρήνη, θα απαντήσουν, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κυρώσεων και των δαπανών για να βοηθήσουν περισσότερο την άμυνα της Ουκρανίας. Έτσι, όλοι μας εδώ μαζί με τις ΗΠΑ καλούμε τον Πούτιν. Αν θέλει την ειρήνη, τότε έχει την ευκαιρία να το δείξει», δήλωσε ο Βρετανός, επισημαίνοντας: «Όχι άλλα “αν” και “αλλά”, όχι άλλες προϋποθέσεις και καθυστερήσεις».

Όπως σχολιάζει το Reuters, η υλοποίηση της απειλής αποτελεί σημάδι της αυξανόμενης δυτικής ενότητας, μήνες μετά τις απρόβλεπτης αμερικανικής πολιτικής. Το προηγούμενο διάστημα, ο Τραμπ επικοινώνησε απευθείας με τους Ρώσους, συγκρούστηκε δημοσίως με τον Ζελένσκι διακόπτοντας για λίγο τη στρατιωτική βοήθεια και εν συνεχεία επιδιόρθωσε τους δεσμούς με το Κίεβο, υπογράφοντας συμφωνία για τους ορυκτούς πόρους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, δε, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με την Ουάσινγκτον κωλυσιεργεί για την κατάπαυση του πυρός.

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι με τους Ευρωπαίους ηγέτες «συμφώνησαν ότι τη Δευτέρα 12 Μαΐου πρέπει να ξεκινήσει μια κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καλύπτει τον αέρα, τη θάλασσα και τη στεριά και δήλωσε ότι αν η Μόσχα αρνηθεί, θα αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των τιμωρητικών μέτρων που στοχεύουν τον ενεργειακό και τον τραπεζικό της τομέα.

Ο Τραμπ και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι μια εκεχειρία 30 ημερών θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία. Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει μια τέτοια κατάπαυση του πυρός, αλλά η Ρωσία έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι θα το κάνει μόνο αν σταματήσουν όλες οι δυτικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες για αντιφατικές και συγκρουσιακές δηλώσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ακούμε πολλές αντιφατικές δηλώσεις από την Ευρώπη. Έχουν γενικά συγκρουσιακό χαρακτήρα και όχι στόχο την προσπάθεια αναζωογόνησης των σχέσεών μας. Τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu