Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο δάσος της Δαδιάς ύστερα από έλεγχο και χαρτογράφηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων
Ξεκίνησε η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης Σουφλίου.
Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διεξήγαγε έλεγχο στην περιοχή και στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς. Αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).
Χαρτογραφική αποτύπωση των επιπτώσεων από την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς
Με τον ίδιο τρόπο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης.
Ο έλεγχος διεξήχθη στις 6/9, κατόπιν εντολής του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη που δόθηκε στις 5/9.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου
Συνολική έκταση Εθνικού Πάρκου: 424.248 στρέμματα
- Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)
- Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)
Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το Πάρκο
- Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%
- Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%
- Άκαυτη έκταση: 42,26%
Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)
- Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
- Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)
Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες
- Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%
- Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%
- Άκαυτη έκταση: 55,46%
Σημειώνεται πως η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντιστοίχως, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Toyota Hellas: 500 εκατ. ευρώ πωλήσεις στο 9μηνο και προμέρισμα 20 εκατ. ευρώ
- ΔΕΘ Helexpo: Παράταση θητεία προέδρου και CEO έως 30/11/25
- Delio Holding: Από τα παγωτά στα ακίνητα ο εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς Δεληολάνη
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ, στον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη
- Zeekr: Η premium-tech μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε στην Ελλάδα τα μοντέλα 001, X και 7X
- Κακάο: Έκανε άλμα 8,4% φτάνοντας τα 4.550 δολάρια ανά τόνο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες – Βουτιά 6,5% από L’Oreal
- ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκαν 39 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες στον Πειραιά
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις