Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 50,5 μονάδες από τις 51,9 τον Φεβρουάριο
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Μάρτιο καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδήγησε το κόστος εισροών στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρία χρόνια και πυροδότησε τη χειρότερη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας από τα μέσα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη υποχώρησε στις 50,5 μονάδες τον Μάρτιο από τις 51,9 τον Φεβρουάριο, σε χαμηλό 10 μηνών.
Η τιμή ήταν επίσης χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν πιο ήπια υποχώρηση στις 51,0 μονάδες. Ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για 15 συνεχείς μήνες.
Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε καθώς οι νέες παραγγελίες – βασική ένδειξη για τη ζήτηση – μειώθηκαν για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες, λόγω της αδυναμίας στον τομέα υπηρεσιών. Οι παραγγελίες στη μεταποίηση συνέχισαν να αυξάνονται αν και ο δείκτης παραγωγής στον τομέα αυτό υποχώρησε στις 51,7 από τις 51,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
«Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI για την ευρωζώνη σημαίνει συναγερμό για στασιμοπληθωρισμό καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε απότομη αύξηση τις τιμές και καταστέλλει την ανάπτυξη», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος για τον επιχειρηματικό τομέα στην S&P Global Market Intelligence.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ανακλήθηκε διαφήμιση της Καραμολέγκος με απαξιωτικές εκφράσεις για το ψωμί
- Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε ζώα στη Λέσβο
- ΤτΕ: “Αλμα” 58,4% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο 2026
- «Παγώνει» το σχέδιο της ΕΕ για την πλήρη κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου
- Συνεργασία ΔΥΠΑ – ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. για κατάρτιση 25.000 ανέργων με σύνδεση στις ανάγκες της βιομηχανίας
- Super League: Ξεκίνημα με Ολυμπιακός – ΑΕΚ και ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός στα playoffs
- Ιράν: Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ απέκτησε λογαριασμό στην αγγλική γλώσσα στο Χ, παρά τις κυρώσεις
- Τρίτη συνεχόμενη χρονιά κοινής δράσης για Lidl Ελλάς – Οδύσσεια με επίκεντρο τον άνθρωπο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








