Οικονομία

Ευρωζώνη: Βαθαίνει η ύφεση σε μεταποίηση και υπηρεσίες τον Οκτώβριο

Πέμπτος συνεχής μήνας πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Η οικονομική ύφεση της ευρωζώνης σε μεταποίηση και υπηρεσίες επιταχύνθηκε στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία έρευνας, με την παραγωγή του ιδιωτικού τομέα να κατρακυλά με τον πιο απότομο ρυθμό για πάνω από μια δεκαετία, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας.

Βουτιά σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη ζήτησης σε αγαθά και υπηρεσίες. Οι εταιρείες μείωσαν την απασχόληση και επικεντρώθηκαν στη διαχείριση αποθεμάτων με στόχο τη μείωση του κόστους.

Παρά τις κάποιες ανοδικές πιέσεις στο κόστος από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, ο ρυθμός πληθωρισμού για τα αγαθά και τις υπηρεσίες μετριάστηκε ελαφρώς τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Η συνεχιζόμενη απότομη πτώση των τιμών πώλησης στη μεταποίηση συνοδεύτηκε από συγκράτηση των τιμών πώλησης στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index, με βάση την έρευνα, μειώθηκε από 47,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο σε 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας πέμπτο συνεχή μήνα πτώσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την πιο απότομη πτώση από τον Νοέμβριο του 2020.

Με εξαίρεση μια σύντομη περίοδο ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η μεταποιητική παραγωγή μειώνεται συνεχώς από τα μέσα του 2022, αντανακλώντας 18 μήνες συνεχώς μειούμενων εισροών νέων παραγγελιών στον τομέα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu