Οικονομία

Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών: Ρεκόρ με 805 ρυθμίσεις το Μάιο αλλά μόλις 5.435 στο σύνολο

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών το μήνα Μάιο του 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτόν τον μήνα παρατηρήθηκε ο υψηλότερος αριθμό ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων, στα δύο χρόνια λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

Τον μήνα Μάιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 805 ρυθμίσεις οφειλών και 1.996 οριστικές υποβολές αιτήσεων ρύθμισης. Ο χαμηλός αυτός αριθμός είναι μηνιαίο ρεκόρ αν ληφθεί υπόψη ότι τον Απρίλιο έγιναν 274 ρυθμίσεις, τον Μάρτιο 455. τον Φεβρουάριο 573 και τον Ιανουάριο 623.

Η συνολική πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών παραμένει φτωχή καθώς στα δύο χρόνια μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 5.435 ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,83 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον μήνα Μάιο του 2023, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.

Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 72% τους τελευταίους έξι μήνες.

close menu