Ενέργεια

ExxonMobil: Γιατί μιλάει για αποβιομηχάνιση της Ευρώπης μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες

Στέλνει μήνυμα ότι για να επενδύσει στη γηραιά ήπειρο θέλει πο ευέλικτικες πολιτικές και λιγότερη γραφειοκρατία

Η πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil, που κατά καιρούς έχει απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για ρυπογόνες δραστηριότητες, στέλνει το μήνυμα στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι θέλει να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, πιο καθαρές, αλλά η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι  αυτή που απωθεί την εταιρεία από αυτές τις επενδύσεις και πως στρέφει την προσοχή της σε άλλες περιοχές το ενδιαφέρον της.

Η εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι είναι διατεθειμένη να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια εάν οι Βρυξέλλες μειώσουν την περιβαλλοντική γραφειοκρατία, την οποία η εταιρεία κατηγορεί για την «αποβιομηχάνιση της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Αυτά δήλωσε η Karen McKee, πρόεδρος του τμήματος Product Solutions της ExxonMobil, στους Financial Times λέγοντας ότι η αμερικανική εταιρεία είχε στη διάθεσή της περίπου 20 δισ. δολάρια για «καθαρά» έργα μεταξύ 2022 και 2027, αλλά είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα σε «άλλα μέρη του κόσμου» εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης για τις απαιτήσεις που η ΕΕ θέτει για να ξεκινήσουν τέτοιες επενδύσεις.

«Όταν κάνουμε επενδύσεις, έχουμε πολύ μεγάλους χρονικούς ορίζοντες στο μυαλό μας. Θα έλεγα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη δεν εμπνέουν για μακροπρόθεσμες, προβλέψιμες πολιτικές», δήλωσε η McKee, προσθέτοντας ότι «αυτό που βιώνουμε είναι η αποβιομηχάνιση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανησυχούμε».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία μέρα πριν τα υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου των πετρελαίων συναντηθούν στην Αμβέρσα την Τρίτη σε μια προσπάθεια να πιέσουν την ΕΕ να επανεξετάσει τη βιομηχανική πολιτική και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές της ΕΕ (Πράσινη Συμφωνία) για το κλίμα. Αυτές οι πολιτικές έχουν στόχο η ΕΕ να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και του πρωθυπουργού του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρό, εξέφρασαν ανησυχίες στην Επιτροπή για την περιβαλλοντική ρύθμιση που τρομάζει τους επενδυτές και προκαλεί διαμαρτυρίες και από τους αγρότες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της προέδρου της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν  η οποία επιδιώκει μια δεύτερη θητεία φέτος, προσπαθεί να εφαρμόσει την Πράσινη Συμφωνία και να βελτιώσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, καθώς αρκετές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις αποφεύγουν την ΕΕ και προτιμούν τις ΗΠΑ και την Κίνα για τις επενδύσεις τους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu