Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της με μικρότερες αυξήσεις και να αποφύγει τη δέσμευση για μελλοντικές κινήσεις καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πέφτει, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.
Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες δεν θα σημαίνουν ότι τα επιτόκια θα πιάσουν peak σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς η ανάγκη για αυστηρότερη πολιτική είναι ξεκάθαρη, πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Πανέτα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ζήτησε προσοχή, λέγοντας ότι μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητή στην οικονομία.
«Με τα επιτόκια να κινούνται τώρα σε περιοριστικά εδάφη, σημασία έχει η έκταση και η διάρκεια του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πανέτα σε εκδήλωση στο Λονδίνο.
«Με την εξομάλυνση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας -δηλαδή, με μικρά βήματα- μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ρυθμίζουμε και τα δύο στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και της λειτουργίας αντίδρασης».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι αγρότες κάνουν Χριστούγεννα στα μπλόκα, άνοιξαν περισσότερες λωρίδες για τους εκδρομείς
- DW: Ποιος είναι ο ισχυρότερος Αμερικανός στον πλανήτη;
- Δημόσιοι υπάλληλοι: Μπήκε ήδη η αύξηση έως και 265 ευρώ τον μήνα στους λογαριασμούς τους
- Χριστούγεννα στην Ελλάδα: Η πιο κρύα ημέρα και η πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων 125 χρόνων
- Χριστούγεννα: Το μυστήριο της Ενανθρώπησης και η χαρά της σωτηρίας
- Πέθανε ο ηθοποιός Πατ Φιν, 60 ετών
- Καιρός: Μετά τις βροχές έρχεται κρύο από την Παρασκευή
- Wall Street στο «κόκκινο χαλί» των Χριστουγέννων με ρεκόρ και ένα 2025 που γράφτηκε από την AI και τη Fed
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








