Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της με μικρότερες αυξήσεις και να αποφύγει τη δέσμευση για μελλοντικές κινήσεις καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πέφτει, δήλωσε την Πέμπτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα.
Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες δεν θα σημαίνουν ότι τα επιτόκια θα πιάσουν peak σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς η ανάγκη για αυστηρότερη πολιτική είναι ξεκάθαρη, πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Πανέτα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ζήτησε προσοχή, λέγοντας ότι μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητή στην οικονομία.
«Με τα επιτόκια να κινούνται τώρα σε περιοριστικά εδάφη, σημασία έχει η έκταση και η διάρκεια του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πανέτα σε εκδήλωση στο Λονδίνο.
«Με την εξομάλυνση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας -δηλαδή, με μικρά βήματα- μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ρυθμίζουμε και τα δύο στοιχεία με μεγαλύτερη ακρίβεια υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και της λειτουργίας αντίδρασης».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δεύτερη επιστροφή κεφαλαίου μέσα στο 2026
- Μετά την Κρήτη, Κέρκυρα και προσεχώς Αθήνα για την Melia Hotels
- Άννα Σμυρλιανού: Νέα Talent Aquisition Manager στην e-food
- Η Αίγυπτος έγραψε ιστορία: Στους «16» του Μουντιάλ για πρώτη φορά, απέκλεισε την Αυστραλία στα πέναλτι
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. - ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. 06 – 07 – 2026
- Νάγκελ: Η απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας αιφνιδίασε την ΕΚΤ
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 6 έως 10 Ιουλίου
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








