Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να είναι προσεκτική σε κινήσεις περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων, καθώς μια επικείμενη ύφεση θα μπορούσε να δράσει περιοριστικά, αμβλύνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, μειώνοντας την ανάγκη άμεσης δράσης από την ΕΚΤ, δήλωσε την Τρίτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας Φάμπιο Πανέτα.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια ξανά στο μηδέν από αρνητικό έδαφος τον Ιούλιο και πιθανότατα θα τα αυξήσει ξανά τον Σεπτέμβριο, φοβούμενη ότι ο πληθωρισμός, που τώρα πλησιάζει σε διψήφια επίπεδα, κινδυνεύει να ενσωματωθεί σε μια σπείρα μισθών-τιμών που δύσκολα θα σπάσει.
«Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουμε περαιτέρω τη νομισματική μας στάση, αλλά… πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται», είπε ο Πανέτα σε οικονομικό συνέδριο στο Μιλάνο.
«Εάν έχουμε σημαντική επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση, αυτό θα μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις», είπε ο Πανέτα.
Η θέση του αναδεικνύει το ρήγμα μεταξύ των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, στους κόλπους της ΕΚΤ. Ο Πανέτα υποστήριξε επίσης ότι τα επιτόκια, σε σχέση με τον πληθωρισμό, «δεν είναι πολύ μακριά» από αυτό που θεωρείται ουδέτερο επίπεδο, το οποίο ούτε τονώνει ούτε εμποδίζει την ανάπτυξη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μήνυμα βιομηχάνων από την Αμβέρσα: «Χωρίς βιομηχανία δεν υπάρχει ισχυρή Ευρώπη»
- 95 Χρόνια Παπαστράτος: Από την καπνοβιομηχανία του 1930 στο εξαγωγικό hub καινοτομίας
- ΣΕΒ και ΣΒΣΕ συνυπογράφουν τη Διακήρυξη της Αμβέρσας για μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκή βιομηχανίας
- Μetlen: Νέα βουτιά στο Λονδίνο, βαρύ το τίμημα αξιοπιστίας από τη διάψευση προβλέψεων της διοίκησης
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με πτώση, «ξέφυγε» μόνο ο FTSE 100 – Άλμα 8,4% από Siemens Energy
- Chevron, Eni, QatarEnergy και Repsol στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Λιβύης
- Bally’s Intralot: Αγόρασε επιπλέον 900.000 ίδιες μετοχές συνολικής αξίας 877,980 ευρώ
- Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Αποσπασματική η προστασία από την απάτη των 650 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








