Διεθνή

Φάμπιο Πανέτα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξελιχθεί σε δημοσιονομική ένωση

Υπέρ της δημιουργίας μόνιμης δημοσιονομικής ικανότητας στο σύνολο της Ε.Ε. τάχθηκε ο επερχόμενος Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες θα ήταν πιο αποτελεσματικές, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτούσε μια μόνιμη ικανότητα να εκδίδει δικό της χρέος και να παρέχει κοινή χρηματοδότηση για τη στήριξη των επενδύσεων στο μπλοκ, δήλωσε ο Φάμπιο Πανέτα.

Ο Πανέτα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι υπάρχουν «ισχυρά οικονομικά επιχειρήματα» για να προσφέρουν οι Βρυξέλλες κεντρική χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση δαπανών για την άμυνα, οι οποίες υστερούν σε σχέση με αυτές των άλλων «μεγάλων διεθνών παικτών», καθώς και για άλλους σκοπούς όπως η πράσινη ενέργεια και η ψηφιοποίηση.

«Η μετακίνηση από τη δημοσιονομική διακυβέρνηση σε μια δημοσιονομική ένωση απαιτεί μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα», υπογράμμισε σε ομιλία του ο Πανέτα, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας τον Νοέμβριο.

«Αυτό είναι απαραίτητο για τη συμπλήρωση των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών και την επίτευξη της κατάλληλης δημοσιονομικής στάσης στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

close menu