Οι αυξήσεις σε σιτάρι, τυρί και ζάχαρη είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών
Ο δείκτης τιμών, που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), αυξήθηκε στις 127,4 μονάδες τον Οκτώβριο του 2024. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2023. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 5,5%.
Οι τιμές των επισιτιστικών προϊόντων ενισχύονται σταθερά από την αρχή της χρονιάς.
H άνοδος των τιμών σε βασικά τρόφιμα όπως το σιτάρι, το τυρί και η ζάχαρη έχει οδηγήσει το κόστος των επισιτιστικών προϊόντων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, στέλνοντας «σήμα» ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια στη μάχη των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού.
Αν και το κόστος των τροφίμων παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα που άγγιξε τον Μάρτιο του 2022, οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με άνοδο των τιμών για τρόφιμα.
Οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων στις χώρες της G7 αυξήθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο.
Ο Τόμας Βιέλαντεκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην T Row Price, δήλωσε ότι οι κινήσεις στο κόστος των επισιτιστικών προϊόντων θα «ανεβάσει τον πληθωρισμό των τροφίμων, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- COCA-COLA HBC AG - Pricing of Issue of Notes
- Amazon: Δίνει 1.000 δολάρια σε 100 διανομείς που θα πουν γιατί αγαπούν τη δουλειά τους
- Χούθι: Δηλώνουν έτοιμοι για «στρατιωτική απάντηση» εφόσον το απαιτήσουν οι εξελίξεις
- Γαλλία: Βιντεοδιάσκεψη 35 χωρών για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
- Χρηματιστήριο: Αλλαγές στους δείκτες μετά την μεταβολή του free float στην Allwyn
- Ισπανία: Ενέκρινε δέσμη μέτρων στήριξης 5 δισ. ευρώ – Μειώνει τον ΦΠΑ στα καύσιμα από 21% σε 10%
- Ευρωπαϊκές αγορές: Απώλειες απέναντι στο θολό τοπίο των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή
- Πολωνία: Μειώνει φόρους και βάζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στην αντλία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








