Ελλάδα

Φαρμακοποιοί για ελλείψεις: Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών είχε θετικά αποτελέσματα

Οι ασθενείς έχουν σταδιακή βελτίωση της προσβασιμότητας στο φάρμακο, λέει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος

Την υποστήριξή τους στο μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί, μια μέρα μετά την αντίδραση των φαρμακαποθηκαρίων, σε σχετικές δηλώσεις του νέου προέδρου του ΕΟΦ, Ευάγγελου Μανωλόπουλου.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι, αν και το πρόβλημα παραμένει, οι ασθενείς έχουν σταδιακή βελτίωση της προσβασιμότητας στο φάρμακο, σημειώνοντας ότι η ψηφιακή εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων θα αποτυπώσει την εικόνα της διακίνησης φαρμάκου, προσφέροντας χρήσιμα στοιχεία στον ΕΟΦ και την Πολιτεία

«Με αφορμή την προσπάθεια γνωστών κύκλων να απαξιώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών παρουσιάζει εμφανή θετικά αποτελέσματα», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Σταδιακή βελτίωση στην επάρκεια φαρμάκων

Παράλληλα, τονίζει πως αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα των ελλείψεων έχει επιλυθεί, παρουσιάζει όμως σταδιακή βελτίωση όσον αφορά στην επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όπως επισημαίνει, πλέον οι ασθενείς έχουν σταδιακή βελτίωση της προσβασιμότητας στο φάρμακο, απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίζουν την θεραπευτική τους αγωγή, που δυστυχώς στο παρελθόν διακόπτονταν, με δυσμενή αποτελέσματα για την εξέλιξη της υγείας τους.

«Πολίτες και φαρμακοποιοί βρίσκουν φάρμακα τα οποία πριν ήταν εξαφανισμένα από την ελληνική αγορά, καθόσον οι εταιρείες πλέον διαθέτουν τα φάρμακα τους χωρίς το φόβο ότι θα βρεθούν σε ξένες αγορές όπως γινόταν μέσω των παράλληλων εξαγωγών», τονίζει ο ΠΦΣ. Και προσθέτει:

«Η ψηφιακή εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων που θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε λίγες ημέρες, θα αποτυπώσει την εικόνα της διακίνησης φαρμάκου προσφέροντας χρήσιμα στοιχεία στον ΕΟΦ και την Πολιτεία.

Οποιαδήποτε προσπάθεια ορισμένων να παρουσιάσουν το άσπρο – μαύρο , για να επανεκκινήσουν την αλόγιστη επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε βάρος της Υγείας των πολιτών σπιλώνοντας φορείς, θεσμούς και πρόσωπα, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Μοναδικό μέλημα των Ελλήνων φαρμακοποιών είναι οι πολίτες αυτής της χώρας να μπορούν επιτέλους να βρίσκουν όλα τα φάρμακα τους όταν τα χρειάζονται.

Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και η Υγεία δεν συμβαδίζει με το αλόγιστο επιχειρείν».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu