Ελλάδα

Φαρμακοποιοί: Οι ασθενείς μόνο με το φθηνότερο γενόσημο δεν καταβάλουν συμμετοχή – Δικαιολογημένη η οργή

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απαντά στον υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη - Του ζήτησε να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων - Αυξήσεις ήδη σε τουλάχιστον 1.700 γενόσημα φάρμακα

Μεγάλες αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.700 γενόσημα φάρμακα ήρθαν με το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Οι νέες αυξήσεις ενεργοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών να αντιδρά εξαρχής, αναφέροντας πως συμμερίζεται την “δίκαιη αγανάκτηση” των πολιτών, μετά από την τελευταία “κυβερνητική επιλογή”.

Ο ΦΣΑ ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους, μετά την αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.

Μιλάμε άλλωστε για αύξηση συμμετοχής της τάξης του 80% για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο ΦΣΑ τόνισε πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, εξηγώντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα πως οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Το ποσό αυτό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζει (το clawback είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο – ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Το φθηνότερο, προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Επιλέγοντας το φθηνότερο γενόσημο θα αποφύγουν οι ασθενείς να καταβάλουν τη συμμετοχή στο φάρμακό τους, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε σημερινή του ανακοίνωση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. «Δουλειά του φαρμακοποιού είναι να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση τη δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%», είπε ο Υπουργός. Παράλληλα, τόνισε ότι αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί τη διαφορά.

«Σήμερα ο υπουργός Υγείας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή.
Στην παρούσα κατάσταση, μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή», αναφέρει από την πλευρά του ο ΠΦΣ.

Όπως επισημαίνει, όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

«Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου», καταλήγει.

Αύξηση σε πάρα πολλές περιπτώσεις

Με ενημέρωση νωρίτερα προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, ο ΠΦΣ τονίζει ότι το νέο καθεστώς οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις, σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό, παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα:

Στην θεραπευτική κατηγορία των στατινών (ΑΤC4), τα γενόσημα της ροσουβαστατίνης επιβαρύνονται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν, αφού λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού η τιμή αποζημίωσης του φθηνότερου φαρμάκου της θεραπευτικής κατηγορίας (το φθηνότερο σκεύασμα σιμβαστατίνης).

Το πρόβλημα παρουσιάζεται έντονα στις συσκευασίες φαρμάκων, με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε δραστική ουσία. Πχ.

• ROSUVASTATIN/WIN MEDICA F.C TAB 40MG/TAB – Λ.Τ= 23,28 € με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 17,70 ευρώ (η παλιά συμμετοχή 5,82€)

• TORVACHOL F.C. 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ=9,50€ με τιμή αποζημίωσης θεραπευτικής κατηγορίας 7,35€ Νέα συνολική συμμετοχή ασφαλισμένου υπολογιζόμενη με 25% : 3,99€ (η παλιά συμμετοχή 2,34€)

• LEPUR F.C 40MG/TAB BT*30 – Λ.Τ= 7,35€ Συμμετοχή 1,84€ που δεν αλλάζει γιατί είναι η τιμή αποζημίωσης για όλη τη θεραπευτική κατηγορία των στατινών

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελλάδα

close menu