Ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές σε παγκόσμια κλίμακα έσπασε ρεκόρ το 2022: έχουν φθάσει τους 533, με άλλα λόγια ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 45 από το 2021, όταν είχε ήδη καταγραφεί ιστορικό υψηλό, αποκαλύπτει έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν (57) επίσης αυξήθηκε (+18,8%), κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ είχε υποχωρήσει σε «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα το 2021 (48) και το 2020 (50).
Το Ιράν είναι η μόνη χώρα που δεν συγκαταλεγόταν σε αυτή την πεντάδα πέρυσι, τονίζει η ΜΚΟ, που δημοσιοποιεί αυτόν τον ετήσιο απολογισμό από το 1995.
Όμως η Ισλαμική Δημοκρατία φυλάκισε αριθμό επαγγελματιών των ΜΜΕ «άνευ προηγουμένου» εδώ και 20 χρόνια αφότου ξέσπασαν οι μαζικές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο.
Τριάντα τέσσερις δημοσιογράφοι προστέθηκαν έτσι στους δεκατρείς που βρίσκονταν ήδη πίσω από τα σίδερα προτού εκδηλωθεί το κίνημα αμφισβήτησης του κληρικαλιστικού καθεστώτος.
Τα «δικτατορικά» και τα «αυταρχικά καθεστώτα» μοιάζουν αποφασισμένα και πολύ πιο αποενοχοποιημένα να ρίχνουν στη φυλακή δημοσιογράφους, στηλίτευσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.
Στον ετήσιο απολογισμό της, η RSF υπογραμμίζει επίσης τον άνευ προηγουμένου αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων που έχουν ριχτεί στις φυλακές: είναι 78 (έναντι 60 την περασμένη χρονιά).
«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αποτελούν πλέον σχεδόν το 15% των κρατουμένων, ενώ δεν αντιπροσώπευαν παρά λιγότερο από το 7% πριν από πέντε χρόνια», υπογραμμίζει η ΜΚΟ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συναγερμός για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς τη Δευτέρα 29/06 σε 28 περιοχές της χώρας
- Νέα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια, o Πούτιν παραδέχεται ελλείψεις καυσίμων
- Πληρώνεται η έκτακτη ενίσχυση σε ένα εκατομμύριο οικογένειες με παιδιά
- Ακίνητα: Πάνω από 3.000 ευρώ/τ.μ. στην Αθήνα στα 7.000 ευρώ/τ.μ. η Μύκονος
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Σχέδιο για μίνι εμπορικό κέντρο σε κατάστημα στον Πύργο
- Ζωντανά από την κόλαση των συντριμμιών δύο 11χρονα αγόρια στη Βενεζουέλα
- Κύκνος: Νέα ρομποτική επένδυση στη μονάδα της Ηλείας με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας
- Ανοδος στις τιμές του πετρελαίου λόγω των νέων συγκρούσεων ΗΠΑ και Ιράν
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








