Αιτία η επιμονή της Ρωσίας σε ακραίες απαιτήσεις σχετικά με την Ουκρανία
Οι ΗΠΑ ακύρωσαν μία προγραμματισμένη συνάντηση στη Βουδαπέστη μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την επιμονή της Ρωσίας σε ακραίες απαιτήσεις σχετικά με την Ουκρανία, ανέφερe σήμερα σ’ ένα δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.
Η απόφαση ελήφθη μετά από ένα τηλεφώνημα έντασης μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.
Η συνάντηση, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός του μήνα στην ουγγρική πρωτεύουσα, “πάγωσε” όταν η Μόσχα επέμεινε σε όρους που περιλάμβαναν παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός.
Ο Τραμπ είχε στηρίξει το αίτημα του Κιέβου για άμεση εκεχειρία στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, απορρίπτοντας οποιαδήποτε παραχώρηση.
Μόλις λίγες ημέρες μετά την αρχική συμφωνία για τη συνάντηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε αυστηρό υπόμνημα στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές απαιτήσεις του Κρεμλίνου: εδαφικές παραχωρήσεις, δραστική μείωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, ο τελευταίος ενημέρωσε τον Τραμπ ότι η ρωσική πλευρά δεν έδειχνε καμία διάθεση για συμβιβασμό.
Η Ουάσιγκτον, τότε, αποφάσισε να ακυρώσει οριστικά τη σύνοδο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Alpha Bank: Παραμένει χαμηλή η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα
- e-ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής Α.Π.Δ. οικοδομοτεχνικών έργων
- Eurostat: Αυξήθηκαν 5,8% οι σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών στην ΕΕ το 2024 – Τελευταία η Ελλάδα
- Helleniq Energy: Πέρασαν τα πακέτα του placement στα 7,55 ευρώ
- Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ παρέδωσε στη Γάζα 30 σορούς Παλαιστινίων
- Eurostat: Αυξήθηκαν στο 40,5% του ΑΕΠ οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές στην ΕΕ το 2024
- Πλατφόρμα Α21: Κλείνει προσωρινά τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου
- ΤτΕ: Αυξήθηκε στο 4,51% το επιτόκιο νέων δανείων σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
 
 







