Την έρευνα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αφορά 23 κτίρια που αποκτήθηκαν από το βελγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, την περίοδο που ο Γιοχάνες Χαν ήταν Επίτροπος
Έφοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε η βελγική αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας για πιθανές παρατυπίες στην πώληση ακινήτων, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Οι έρευνες διεξήχθησαν την Πέμπτη το πρωί σε διαφορετικά σημεία των γραφείων της Κομισιόν στις Βρυξέλλες συμπεριλαμβανομένου του τμήματος προϋπολογισμών.
Η έρευνα αφορά την πώληση ακινήτων της ΕΕ, αναφέρουν οι πηγές, η οποία έλαβε χώρα κατά την προηγούμενη θητεία της Επιτροπής, όσο ο Γιοχάνες Χαν ήταν Επίτροπος προϋπολογισμού. Ο Χαν ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ύψους 1 τρισ. ευρώ έως το 2024 και μετά τη λήξη της θητείας του διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για την Κύπρο.
Την έρευνα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και αφορά 23 κτίρια που αποκτήθηκαν από το βελγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, SFPIM, για 900 εκατομμύρια ευρώ το 2024. Τότε, η Επιτροπή δήλωνε ότι η πώληση έγινε κατόπιν διαγωνισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι διεξάγει έρευνες συλλογής αποδεικτικών στοιχείων σε μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη» δήλωσε η εκπρόσωπος, Τίν Χολεβότ. «Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε σε αυτό το στάδιο, για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις έρευνες και την έκβασή τους» πρόσθεσε.
Η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το SFPIM και ο Γιοχάνες Χαν δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο.
Τι απαντά η Κομισιόν για την έφοδο της βελγικής αστυνομίας
«Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την πώληση 23 κτιρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βελγικό Κράτος το 2024» τονίζει η Κομισιόν μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας σε γραφεία στις Βρυξέλλες με αφορμή υπόθεση ακινήτων.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί για διαφάνεια και λογοδοσία και θα συνεργαστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τις αρμόδιες βελγικές αρχές για το θέμα αυτό, παρέχοντας κάθε πληροφορία και βοήθεια που απαιτείται για να διασφαλιστεί μια διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα επί του θέματος» υπογραμμίζει η Κομισιόν.
«Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πώληση των κτιρίων ακολούθησε τις καθιερωμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα και είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία διεξήχθη με νόμιμο τρόπο. Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω, δεδομένου του εν εξελίξει χαρακτήρα της έρευνας» καταλήγει.
Η έρευνα αφορά την πώληση ακινήτων της ΕΕ, η οποία έλαβε χώρα κατά την προηγούμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο ο Γιοχάνες Χαν ήταν Επίτροπος προϋπολογισμού.
Την έρευνα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και αφορά 23 κτίρια που αποκτήθηκαν από το βελγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, SFPIM, για 900 εκατ. ευρώ το 2024. Τότε, η Κομισιόν δήλωνε ότι η πώληση έγινε κατόπιν διαγωνισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η ελληνική μπίρα αντέχει παρ΄ότι το κράτος έχει γίνει «συνέταιρος» με φόρους 42% της τελικής τιμής
- Κλειστά αύριο 1η Απριλίου τα σχολεία σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω κακοκαιρίας
- Ιταλία: Αρνείται ότι έδωσε τη βάση της Σικελίας σε αμερικανικά αεροσκάφη
- Νέα επίθεση με ουκρανικά drone στο λιμάνι Ουστ – Λούγκα της Ρωσίας
- Μάντις Μίλερ (ΕΚΤ): Δεν μπορώ να αποκλείσω μία αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο
- Σε “Red Code” η Αττική και άλλες 6 περιοχές λόγω της κακοκαιρίας Erminio
- Χρυσός: Σε τροχιά για τον χειρότερο μήνα από το 2008
- LG Business Solutions: Platinum Sponsor στα 40 χρόνια του “ΚΤΙΡΙΟ”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








