Διεθνή

Financial Times: Ελληνικά πλοία με σιτηρά πέρασαν τα Στενά του Ορμούζ

Financialreport.gr

Τουλάχιστον 11 πλοία, όλα σχεδόν υπό ελληνική διαχείριση, έχουν ξεφορτώσει στο ιρανικό λιμάνι Ιμάμ Χομεϊνί

Η Τεχεράνη έχει επιτρέψει σε περιορισμένο αριθμό φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα να διέλθει από το Στενό του Ορμούζ, μεταδίδουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την S&P Global παρατηρείται «αισθητή αύξηση στα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου που ταξιδεύουν προς ανατολικά μέσω του στενού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνόκτητο το πρώτο φορτηγό πλοίο που πέρασε τα Στενά του Ορμούζ από τις 2 Μαρτίου

Πρόκειται για το”Giacometti”, με σημαία Λιβερίας και χωρητικότητα 81.713 dwt, που του επέτρεψε το Ιράν και ανήκει στην ελληνική εταιρεία Oceanbulk Shipping

Τουλάχιστον 11 πλοία έχουν ξεφορτώσει στο ιρανικό λιμάνι Ιμάμ Χομεϊνί, σημαντικό εμπορικό κόμβο στα βόρεια του Κόλπου διασχίζοντας το Στενό, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Kpler.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα σχεδόν βρίσκονται υπό ελληνική διαχείριση, γεγονός που τα καθιστά μεταξύ των λίγων πλοίων δυτικής ιδιοκτησίας που έχουν περάσει από το στενό από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι ένα από τα ελληνικά πλοία, το Star Gwyneth, χτυπήθηκε από πύραυλο στις 11 Μαρτίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς το Ιράν συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων καθώς η αγροτική παραγωγή δοκιμάζεται από την ξηρασία ήδη πριν από την σύγκρουση.

Ως εκ τούτου το κόστος των τροφίμων έχει εκτοξευτεί με τον πληθωρισμό να φτάνει το 47,5% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου αποτελούν την πλειονότητα εκείνων που περνούν από το στενό, αφότου το Ιράν επέβαλε de facto κλείσιμο της πλωτής οδού. Στο πλαίσιο αυτό οι εξαγωγές άλλων προϊόντων, όπως πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του σημείου έχει μειωθεί ραγδαία με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών ενέργειας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu