Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επίσημα τη θέση του για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας του προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όπως και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.
Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να είναι κοινή και θα γίνει περί τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την προεδρία. Αναλυτές προεξοφλούν πως θα είναι υπέρ της ένταξης στο NATO.
Ο κ. Νιινίστο, τακτικός συνομιλητής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η σοσιαλδημοκράτισσα Μαρίν, έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ένταξή της, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης, θεωρείται ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.
Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανέφεραν ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε κοινή δήλωσή τους την Πέμπτη, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», ανέφεραν. Πρόσθεσαν ότι ελπίζουν πως εθνικά βήματα που πρέπει να γίνουν για τη λήψη της απόφασης θα γίνουν γρήγορα, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα 1.300 χλμ. και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, παρέμεινε εκτός του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό γείτονά της.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς
- Έρχονται νέες καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια της χώρας
- Τσικνοπέμπτη με κατάσχεση 4,8 εκατ. τόνων ληγμένου κρέατος στο Καπανδρίτι
- “Πράσινο φως” για δάνειο ΔΝΤ 8,2 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία
- Γιατί ο Μασκ είναι αισιόδοξος για την αποτίμηση της Tesla
- Ξεκίνησε το διήμερο “θρίλερ” στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών – Μάχη σώμα με σώμα ΠΑΣΟΚ Vs ΠΑΣΚΕ
- Ρούμπιο από Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν διαχωρισμό από την Ευρώπη, αλλά την ανανέωση μιας παλιάς φιλίας
- Μηδενικούς δασμούς από την Κίνα σε 53 χώρες της Αφρικής από 1η Μαΐου 2026
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








