Επιχειρήσεις

Φοιτητικές εστίες στη Δ. Μακεδονία: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Aktor, ΑΒΑΞ, Metlen, ΑΤΕΣΕ στην τελική φάση

Financialreport.gr

Ποιο είναι το έργο ΣΔΙΤ των 105 εκατ. ευρώ σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Φλώρινα

Οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Aktor, ΑΒΑΞ, Metlen και ΑΤΕΣΕ προχωρούν στην τελική φάση υποβολής προσφορών για την «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας», με ΣΔΙΤ αξίας 105 εκατ. ευρώ, καθώς ολοκληρώθηκε ο ανταγωνιστικός διάλογος. 

Οι 5 εταιρείες δηλαδή περνούν στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού που προωθείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για το έργο της ανέγερσης φοιτητικών εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Φλώρινα

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 105,34 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 84,95 εκατ. ευρώ) και η διάρκεια της ΣΔΙΤ σε 30 έτη (3 έτη η κατασκευή). 

Σε συνεδρίασή του προ ημερών το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου ουσιαστικά ενέκρινε τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δύο κύκλων του ανταγωνιστικού διαλόγου (η φάση ξεκίνησε από τον Μάρτιο 2025, ο β’ κύκλος ολοκληρώθηκε προ εβδομάδων), ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της τελικής φάσης.

Πλέον, οι έτσι κι αλλιώς προεπιλεγέντες που συμμετείχαν στις διαδικασίες, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Aktor, METLEN, ΑΤΕΣΕ περιμένουν τον καθορισμό της σχετικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών. Μένει βέβαια να φανεί αν δώσουν όλες οι εταιρείες το παρών καθώς σε αντίστοιχες διαδικασίες άλλων Πανεπιστημίων για υλοποίηση φοιτητικών εστιών (Κρήτη, Θεσσαλία, Δημοκρίτειο Θράκης) εμφανίστηκε στο μόνο ο όμιλος AKTOR.

O ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης και των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών.

Ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει βάσει των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, δημιουργώντας κτίρια τουλάχιστον μηδενικής κατανάλωσης (Zero Energy Building).

Που θα κατασκευαστούν οι 750 κλίνες

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου. 

Αναλυτικότερα, οι 750 φοιτητικές εστίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μοιράζονται ως εξής: 350 στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150 στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα. Τα προτεινόμενα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών θα περιλαμβάνουν χώρους μόνιμης διαμονής και φιλοξενίας φοιτητών και καθηγητών, χώρους υγιεινής και κοινόχρηστους χώρους, όπως καθιστικά, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες και αναγνωστήρια. Ακόμη, φοιτητική λέσχη για τη σίτιση των φοιτητών, καθώς και κοινόχρηστους χώρους για μελέτη και ψυχαγωγία, π. χ. βιβλιοθήκη κ.α..

Ειδικότερα, στην Κοζάνη το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προβλέπεται η φοιτητική λέσχη να εξυπηρετεί καθημερινά 700-800 άτομα, ανεξαρτήτως εάν μένουν ή όχι εντός συγκροτήματος. Αντίστοιχα, στην Καστοριά η λέσχη θα καλύπτει τη σίτιση 400 ατόμων καθημερινά, στη Φλώρινα η φοιτητική λέσχη θα είναι δυναμικότητας 350 ατόμων και τέλος, για την Πτολεμαΐδα προβλέπεται δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu