Είμαστε έτοιμοι και για αντίμετρα
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στις 2 Απριλίου.
Η ίδια έκανε λόγο «για τη ζημία που προκαλούν (οι δασμοί ) σε όλες τις χώρες – των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεών τους-, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων χωρών του κόσμου, αναγνωρίζοντας ότι οι αποτελούν σημαντικό σημείο καμπής για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Όπως έγινε γνωστό, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η πρόεδρος της Κομισιόν «επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί».
Η ίδια αναφέρθηκε και στη συνεργασία με άλλους εταίρους τονίζοντας «την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση αυτής της νέας πραγματικότητας για την παγκόσμια οικονομία, αναγνωρίζοντας ότι κάθε εμπορικός εταίρος θα ενεργήσει σύμφωνα με τις δικές του προτεραιότητες».
Reuters: Πρώτη απάντηση της Ευρώπης στους δασμούς Τραμπ – Ποια προϊόντα μπαίνουν στο στόχαστρο
Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει εκ νέου «την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ να συνεργαστεί στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο» στα θέματα αυτά.
Τέλος, συζήτησαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις 19 Μαΐου, ενώ η φον ντερ Λαιεν επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου, με την ευκαιρία της διεθνούς διάσκεψης κορυφής για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις