Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την προστασία Ουκρανίας και Ευρώπης

Financialreport.gr

Κοινές δηλώσεις φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Χαίρομαι που θα συνοδεύσω τον Ζελένσκι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ουάσινγκτον αύριο,» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην αρχή του λόγου της και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε για όσο χρειαστεί».

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την προστασία τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ευρώπης.

Η Ουκρανία πρέπει επίσης να μπορεί να διατηρήσει την εδαφική της κυριαρχία, ενώ δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στις ένοπλες δυνάμεις της – συμπεριλαμβανομένων της ένταξής της σε διεθνείς οργανισμούς και της λήψης βοήθειας από άλλες χώρες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι καλωσορίζει τη διάθεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συμβάλει σε “εγγυήσεις ασφαλείας” παρόμοιες με το Άρθρο 5.

Το Άρθρο 5 αποτελεί θεμελιώδη αρχή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του οργανισμού δεσμεύονται να υπερασπιστούν οποιοδήποτε άλλο μέλος δεχθεί επίθεση.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ είναι “έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί”. Προσθέτει ότι η άμυνα της Ευρώπης αποτελεί ευθύνη της ίδιας.

Ανέφερε επίσης ότι οι αμυντικές ανάγκες των κρατών-μελών μπορούν να καλυφθούν, και ανακοινώνει ότι θα επισκεφθεί τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, η φον ντερ Λάιεν υπογράσμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την πορεία της Ουκρανίας προς ένταξη στην ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την ΕΕ για την υποστήριξη που έχει δείξει στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου.

Όπως είπε, είναι σημαντικό να μιλήσουν μαζί και ότι «η Ουάσιγκτον είναι μαζί μας. Αυτή η ενότητα βοηθά στην επίτευξη πραγματικής ειρήνης»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέμεινε ότι η ανταλλαγή εδαφών είναι αδύνατη σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα. «Ο Πούτιν έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά δεν τις γνωρίζουμε όλες» ειπε ο Ουκρανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να τις εξετάσουμε όλες, αν είναι όσες έχουμε ακούσει.

«Αυτό, όμως, είναι αδύνατο να γίνει τώρα, υπό την πίεση των μαχών, οπότε χρειάζεται κατάπαυση του πυρός για να εργαστούμε γρήγορα σε μια τελική συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητες «πραγματικές διαπραγματεύσεις» που θα ξεκινήσουν από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η πρώτη γραμμή» πρόσθεσε.

Τόνισε, ακόμα, για άλλη μια φορά ότι το ουκρανικό σύνταγμα καθιστά αδύνατη την παραχώρηση εδαφών – και αυτό πρέπει να συζητηθεί μόνο από τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας σε μια τριμερή σύνοδο κορυφής.

Συνεχίζοντας, είπε ότι είναι επίσης σημαντικό οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία μαζί με την Ευρώπη: «Χρειαζόμαστε ασφάλεια που να λειτουργεί στην πράξη όπως το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» αναφερόμενος στην οδηγία του ΝΑΤΟ ότι τα μέλη θα υποστηρίξουν άλλα μέλη της συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη θέση Τραμπ ότι «δεν υπάρχει ανάγκη» για κατάπαυση του πυρός και ότι αντίθετα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι το πιο σημαντικό είναι να «σταματήσει η σφαγή». Παράλληλα τόνισε ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί «τριμερής συνάντηση» με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι πρέπει να τηρηθούν σαφείς χρονοδιαγράμματα.

Αφού συμφώνησε με την άποψη αυτή, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι πρέπει να «πιέσουν» τη Ρωσία να προχωρήσει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί «διαρκής ειρήνη».

Σε δεύτερη ερώτηση για το ποιες εγγυήσεις ασφάλειας θα θεωρούσε κατάλληλες και αν φοβάται επάναληψη του επεισοδίου του Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ζελένσκι απάντησε ότι κατανοεί ότι η χρηματοδότηση των εγγυήσεων ασφάλειας μπορεί να γίνει μόνο από την Ευρώπη, αλλά λέει ότι υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να παρέχονται από τις ΗΠΑ. «Η Ουκρανία χρειάζεται επίσης εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει να καταλαμβάνει τη γειτονική της χώρα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ταξίδι στο Λευκό Οίκο, εξέφρασε την ελπίδα ότι να είναι «μια παραγωγική επίσκεψη».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu