Διεθνή

Φοντάνα ντι Τρέβι: Τι γίνονται τα νομίσματα που συλλέγονται κάθε χρόνο;

Από το σιντριβάνι βεβαίως, όπως γράφει το Reuters, δεν «ψαρεύονται» μόνο κέρματα

Πού καταλήγουν τα κέρματα που εδώ και δεκαετίες πετάνε οι επισκέπτες στην μεγαλοπρεπή Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης;

Όπως αναφέρει το Reuters, αφού περάσουν κάποιες ημέρες στον βυθό του συντριβανιού τα νομίσματα συγκεντρώνονται και μεταφέρονται στο υποκατάστημα Ρώμης της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, η οποία μετρά τα χρήματα τα οποία κατόπιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει μια τράπεζα τροφίμων, συσσίτια και άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Το 2022 η Caritas συγκέντρωσε 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το σιντριβάνι, ενώ το ποσό του 2023 αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η Ρώμη άλλωστε είναι μία από τις πιο τουριστικές πόλεις στον κόσμο, καθώς την επισκέπτονται 21 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.

Η συλλογή των νομισμάτων αποτελεί ολόκληρη επιχείρηση, στην οποία εμπλέκονται εργαζόμενοι της περιφερειακής εταιρείας κοινής ωφέλειας ACEA κάνοντας χρήση μακριών σωλήνων αναρρόφησης.

Στη συνέχεια τα κέρματα παραδίδονται στην Caritas. Οι υπεύθυνοι της δομής τα στεγνώνουν με σεσουάρ και κατόπιν τα ταξινομούν και τα καταμετρούν.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, που ολοκληρώθηκε το 1762, καλύπτει τη μία πλευρά του Palazzo Poli στο κέντρο της Ρώμης με τα αγάλματα των Τρίτωνων που οδηγούν το άρμα με τα κοχύλια του θεού Ωκεανού, απεικονίζοντας το θέμα της εξημέρωσης των υδάτων.

Είναι το σημείο όπου ο Ιταλός σκηνοθέτης Federico Fellini έστησε μια από τις πιο διάσημες σκηνές στον κινηματογράφο στην ταινία «La Dolce Vita», με την Anita Ekberg να μπαίνει στο σιντριβάνι μετά τα μεσάνυχτα και να καλεί τον Marcello Mastroianni να την ακολουθήσει. Το να βουτήξει κανείς στα νερά του σήμερα απαγορεύεται και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν πρόστιμα αν το κάνουν.

Τα νομίσματα συλλέγονται δύο με τέσσερις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ACEA. Το σιντριβάνι αδειάζει για καθαρισμό δύο φορές τον μήνα.

Από το σιντριβάνι βεβαίως, όπως γράφει το Reuters, δεν «ψαρεύονται» μόνο κέρματα. Οι εργαζόμενοι έχουν αφαιρέσει κοσμήματα, οδοντοστοιχίες, θρησκευτικά μετάλλια, ακόμη και ομφάλιους λώρους!

Το κεντρικό σούπερ μάρκετ της Caritas βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης. Εκεί απευθύνονται άποροι κάτοικοι της πόλης για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη ζωή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu