Auto Moto

Ford: Έχασε 1,7 δισ. από την απεργία των εργαζομένων της

Οι 6 εβδομάδες αποχής από την εργασία έφεραν απώλεια παραγωγής χιλιάδων οχημάτων

Η απεργία των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε πλήγμα 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη της Ford Motor και σε απώλεια παραγωγής χιλιάδων οχημάτων, καθώς μείωσε την πρόβλεψη για τα κέρδη της για το σύνολο του έτους για να λάβει υπόψη της την πρόσφατη συμφωνία για τα εργασιακά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ύψους 10 δισ. έως 10,5 δισ. δολαρίων για το 2023, ενώ τον Ιούλιο, προέβλεπε προσαρμοσμένο EBIT 11 έως 12 δισ. δολάρια.

Η Ford δήλωσε ότι οι νέες προοπτικές περιλαμβάνουν 1,6 δισ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο λόγω διακοπών στην παραγωγή φορτηγών και SUV με υψηλό περιθώριο κέρδους.

Οι προοπτικές της Ford έρχονται μία ημέρα αφότου η GM μείωσε την πρόβλεψη κερδών της για το 2023 και δήλωσε ότι οι νέες εργασιακές συμφωνίες της με την UAW και το καναδικό συνδικάτο Unifor θα της κοστίσουν 9,3 δισ. δολάρια μέχρι το 2028

Η Ford ήταν η πρώτη από τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ που κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με την UAW μετά από σχεδόν έξι εβδομάδες απεργιών, κατά τις οποίες περίπου 45.000 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν επίσχεση εργασίας και προσχώρησαν σε περιφρουρητικές γραμμές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και παροχές.

Η διαπραγμάτευση της UAW με τις αυτοκινητοβιομηχανίες έγινε θέαμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο επικεφαλής του συνδικάτου Σον Φέιν μετέδιδε σε ζωντανή ροή την πρόοδο ή τα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων στον κόσμο συχνά τις Παρασκευές και ανακοίνωνε αιφνιδιαστικές αποχωρήσεις, ενώ κατηγορούσε τις εταιρείες ότι απολαμβάνουν κέρδη ρεκόρ χωρίς να τα μοιράζονται δίκαια με τους εργαζόμενους.

Ένα μήνα μετά την έναρξη των απεργιών, η Ford δήλωσε ότι η εταιρεία βρισκόταν «στα όρια» των δυνατοτήτων της να δαπανήσει για υψηλότερους μισθούς και παροχές. Προειδοποίησε ότι οι απεργίες, ειδικά στο πιο επικερδές εργοστάσιό της, θα μπορούσαν να μειώσουν τα κέρδη, να πλήξουν την ικανότητά της να επενδύσει στην επιχείρηση και να βλάψουν τους εργαζόμενους.

Λίγες ημέρες αργότερα ο εκτελεστικός πρόεδρος Μπιλ Φορντ ζήτησε να τερματιστεί ο «πικρός γύρος συνομιλιών» και κάλεσε την UAW να αποδεχτεί μια νέα συμφωνία.

Αλλά η επιμονή του Φέιν ανάγκασε τη Ford να αυξήσει την προσφορά της. Η συμφωνία που ενέκριναν τελικά οι ηγέτες της UAW περιελάμβανε αύξηση μισθών τουλάχιστον 30% για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και υπερδιπλάσιο μισθό για τους υπόλοιπους.

Η νέα συμφωνία περιλάμβανε επίσης 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στην παραγωγή, αφαίρεσε διατάξεις εξοικονόμησης κόστους, όπως η πληρωμή των εργαζομένων στα εργοστάσια παραγωγής εξαρτημάτων λιγότερο από τους εργαζόμενους στα εργοστάσια συναρμολόγησης οχημάτων, και εξάλειψε όλα τα εργοστάσια με χαμηλότερους μισθούς.

Όμως η συμφωνία οδήγησε τη Ford, αντιμέτωπη με το υψηλότερο εργατικό κόστος, όπως οι ομοειδείς της GM και η μητρική της Chrysler Stellantis, να αποσύρει την πρόβλεψή της για το 2023.

Η Ford περικόπτει τις επενδύσεις στα EV κατά 12 δισ.

Ήδη παλεύοντας με τις απώλειες στην επιχείρηση EV, την εξασθένηση της καταναλωτικής ζήτησης εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και τον πόλεμο τιμών που πυροδότησε ο ηγέτης της αγοράς Tesla, η Ford δήλωσε επίσης ότι θα περικόψει τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια για τα EV κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμα και όταν ξεκίνησε εκ νέου την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών EV στο Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από μια δίμηνη παύση, η Ford δήλωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις, τη δυναμικότητα και τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων εργασίας, χωρίς να δώσει ακριβές νούμερο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu