Νέα

Φοροδιαφυγή: Νομοσχέδιο για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών

Υποχρεωτική αποστολή δεδομένων για συναλλαγές που διενεργούνται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί σε διαβούλευση άμεσα

Ενεργοποιούνται σταδιακά από την κυβέρνηση τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή το φθινόπωρο.

Προωθείται επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ελέγχων, και επιβολή προστίμων για όσους δεν εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αγγίζει τα 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ομηρου Τσάπαλου. Ωστόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει μιλήσει για παραοικονομία 40 δισ. ευρώ και η Eurobank που έκανε σχετική έρευνα για 40 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η υποχρεωτική χρήση των POS από όλες τις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, η υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίων, καθώς και η έκδοση ψηφιακών δελτίων αποστολής.

Εξετάζεται, επιπλέον, η επιβολή προστίμων για τη μη έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και η υποχρεωτική αποστολή πληροφοριών για συναλλαγές στην ΑΑΔΕ, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υλοποιηθεί και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών

Υποχρεωτική αποστολή δεδομένων για συναλλαγές που διενεργούνται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί σε διαβούλευση άμεσα.

Θα γίνεται δε, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών, με συναλλαγές μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.

  • Ενοικίαση ακινήτων
  • Ενοικίαση μέσω μεταφοράς
  • Παροχή προσωπικών υπηρεσιών
  • Πώληση αγαθών

Τα στάδια των διαστραυρώσεων:

  • Αποστολή δεδομένων από τις πλατφόρμες
  • Συλλογή από τις φορολογικές αρχές
  • Διασταύρωση με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων

Το «ηλεκτρονικό μάτι» της ΑΑΔΕ

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η ΑΑΔΕ έχει συστήσει Αίθουσα Επιχειρήσεων, η οποία παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία και χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

«Η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ακόμα μια φορά θέλω να στείλω το μήνυμα ότι το “αυτοκίνητο” της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα δεν έχει όπισθεν» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών, με φωτογραφίες και video, από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.

«Θα είμαι και προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση πλάι του, ώστε να ενισχύσουμε τα μέσα που διαθέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή τη μεγάλη που έχει» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

«Η αίθουσα επιχειρήσεων μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώνουμε, να συντονίζουμε και να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τους ελέγχους στο πεδίο» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Η νέα ψηφιακή υποδομή της ΑΑΔΕ μέχρι το φθινόπωρο θα απασχολεί πάνω από 100 υπαλλήλους και σταδιακά θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα.

close menu