Χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής από το 2019 και φορολογικές ελαφρύνσεις εφόσον οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν στην ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε εκδήλωση του οργανισμού «διαΝΕΟσις» με θέμα “Χάρτης Εξόδου από την κρίση, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα”.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, μία μείωση του χρέους που θα συνοδεύεται με μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να πληρώνει λιγότερα για το χρέος και περισσότερα για την ανάπτυξη, γεγονός που θα καθιστά και το χρέος βιώσιμο. Είναι, συνεπώς, ένα αίτημα δίκαιο και αμοιβαία επωφελές, ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία όσοι αυτοβούλως συνδέουν το αίτημα αυτό με νέες δεσμεύσεις ή ακόμη και νέα μνημόνια.
” Αν η μείωση των πλεονασμάτων επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τότε θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε ένα τριετές πρόγραμμα στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων, στήριξης των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Και να συζητήσουμε τις ακριβείς αναλογίες μιας τέτοιας κατανομής” υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο κ. Δραγασάκης επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επιδιώκει την αποτυχία της διαπραγμάτευσης προκειμένου η χώρα να αναγκαστεί να υπογράψει ένα τέταρτο Μνημόνιο.
Αναφερόμενος στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υπογράμμισε ότι κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η αποφασιστική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η συστηματική καταπολέμηση του προβλήματος της ανασφάλιστης και της μαύρης εργασίας .
Σε κάθε περίπτωση όλα όσα συνδέονται με τη διαπραγμάτευση, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το αργότερο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017. “Δεν είναι απλώς επιθυμητό, είναι αναγκαίο. Μόνο έτσι θα υπάρξει ο χρόνος να γίνουν αρκετές δοκιμαστικές πράξεις δανεισμού, ώστε να μη συμβεί ό, τι και το 2014, όταν η έκδοση ενός ομολόγου αποδείχτηκε επιτυχής, αλλά η αμέσως επόμενη κατέληξε σε φιάσκο, επηρεάζονταν αρνητικά όλες τις μετέπειτα εξελίξεις, ” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτιμώντας μάλιστα ότι οι στόχοι αυτοί είναι απολύτως εφικτοί , καθώς η κυβέρνηση έχει επιδείξει και θέληση και αποφασιστικότητα να κάνει ό, τι εξαρτάται από την ίδια, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι στην ώρα τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Opinion Poll: Ανέβηκε στο 30,5% η ΝΔ μετά τη ΔΕΘ – Θετικά για το 53% τα μέτρα
- Alpha Bank: Την 1η Δεκεμβρίου η αποκοπή του προμερίσματος
- Hellenic Cables: Σύμβαση από τον ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας
- Ευρωπαϊκές αγορές: Άνοδος μετά τα αμετάβλητα επιτόκια της ΕΚΤ
- Μπέργκαμ: Ο υπ. Εσωτερικών των ΗΠΑ πήγε να «τσεκάρει» τη Ρεβυθούσα για το αμερικανικό LNG
- Αλβανία: Στα χέρια της υπουργού από Τεχνητή Νοημοσύνη «Diella» οι δημόσιες συμβάσεις
- ΕΕ: Η κατάργηση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου θα έχει επιτευχθεί έως το 2028
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Διανομή μερίσματος 0,25ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις