Η μείωση της έμμεσης φορολογίας και η επαναφορά του 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης – 14ης σύνταξης, δεν βρίσκονται στο τραπέζι
Τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού του 2024, τα οποία εν μέρει θα σηματοδοτήσουν και το εύρος των νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων στο μέτωπο της φορολογίας και της στήριξης των ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, αναμένονται σήμερα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
Με την ανακοίνωση των στοιχείων κλείνει ουσιαστικά αλλά και τυπικά το περσυνό οικονομικό έτος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πορεία των εσόδων καθώς μπαίνουν στο λογαριασμό οι τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ 2024, ενώ αποτυπώνεται το στίγμα του φετινού προϋπολογισμού στις εισπράξεις και τις δαπάνες κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.
Αν και η «σφραγίδα» της Eurostat στα οριστικά στοιχεία αναμένεται να μπει τον επόμενο μήνα, φαίνεται ότι οι στόχοι του 2024 επιτεύχθηκαν με το παραπάνω με το πρωτογενές πλεόνασμα να «κλείνει» στο 3,5% του ΑΕΠ και το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να καταγράφει και αυτό θετικό πρόσημο (0,2% του ΑΕΠ).
Πρόκειται ουσιαστικά για τη «μαγιά» των νέων φοροελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το μέγεθός τους ωστόσο θα εξαρτηθεί από ακόμα τρείς – συν έναν – παράγοντες:
τις εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή (κρίνεται εφικτός ο στόχος για περισσότερα από 2 δισεκ. ευρώ),
την ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες (αν θα «μετράνε» στο έλλειμμα),
το περιθώριο αύξησης των πρωτογενών δαπανών, αλλά και τον αντίκτυπο από την επενδυτική βαθμίδα μετά και την «ετυμηγορία» του οίκου Moody’s.
Από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, η χώρα εκτιμάται ότι εξοικονόμησε τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ τόσο από τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους όσο και από τον φθηνότερο δανεισμό.
Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αφορά παρεμβάσεις τουλάχιστον 1,5 δισεκ. ευρώ, με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αυτόματη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, «κούρεμα» τεκμηρίων διαβίωσης και στοχευμένες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεσαία τάξη, η οποία έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών επιβαρύνσεων από τα μνημόνια και έχει πληγεί σημαντικά από τη λιτότητα. Όλες οι αλλαγές στην άμεση φορολογία θα εξεταστούν υπό το πρίσμα των περιορισμών που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Η μείωση της έμμεσης φορολογίας και η επαναφορά του 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης – 14ης σύνταξης, δεν βρίσκονται στο τραπέζι.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι το ετήσιο κόστος ξεπερνά τα 5 δισεκ. ευρώ, ενώ εκτός συζήτησης και η μείωση συντελεστών ΦΠΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις