Το Ταμείο προτείνει την κλιμάκωση των προγραμμάτων ανακαίνισης παλαιών κατοικιών με βάση εισοδηματικά κριτήρια
Σαφές μήνυμα πως οι τρέχουσες πολιτικές στέγασης της κυβέρνησης δεν επαρκούν και πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στέλνει το ΔΝΤ.
Μάλιστα, αφού σημειώνει πως η πολιτική προτεραιότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αξιοποίηση του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος – το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν αξιοποιείται στον βέλτιστο βαθμό- εισηγείται την επιβολή φόρου στα κλειστά ακίνητα, για να αυξηθεί η προσφορά και να μετριαστεί η ένταση της στεγαστικής κρίσης, καθώς μόνο στο κέντρο της Αθήνας 117.137 κατοικίες εμφανίζονται κενές.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το Ταμείο προτείνει, επίσης, την κλιμάκωση των προγραμμάτων ανακαίνισης παλαιών κατοικιών με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Επιπλέον δείχνει «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για την έλλειψη κοινωνικής κατοικίας. Οπως επισημαίνει, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτουν κοινωνικές κατοικίες, όταν ο μέσος όρος είναι στο 9%.
Τέλος, απαραίτητη παρέμβαση για τη βελτίωση της προσιτότητας της στέγης είναι η συντόμευση του χρόνου επίλυσης διαφορών με μηχανισμό είσπραξης ενοικίων από κακοπληρωτές ενοικιαστές.
Παράλληλα το ΔΝΤ εκτιμά ότι η δημιουργία συστημάτων που θα διασφάλιζαν τις πληρωμές ενοικίου θα συνέβαλε στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών, παρέχοντας εγγυήσεις στους ιδιοκτήτες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Διπλωματικός μαραθώνιος του Καϊρου για τη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή του Στιβ Γουίτκοφ
- Ιράν: Εγκληματίας πολέμου ο Τραμπ αν χτυπήσει πολιτικές υποδομές
- Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αργίες και την ημιαργία του Πάσχα 2026
- Χυδαίο σχόλιο Τραμπ: «Ανοίξτε το γ@μημένο Στενό, τρελοί μπάσταρδοι, αλλιώς θα ζήσετε την Κόλαση»
- Εκρηκτικά κοντά σε αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουγγαρία
- Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι από ναυάγιο ρωσικού πλοίου που μετέφερε σιτάρι
- Το ιστορικό πρώτο Πάσχα του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ με ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις πολεμικές συρράξεις
- Η Τεχεράνη διευκολύνει τη διέλευση των ιρακινών πετρελαιοφόρων και δέχεται τις ευχαριστίες του Ιράκ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








