Ο CEO της JP Morgan προειδοποιεί ότι αυτή είναι η «πιο επικίνδυνη στιγμή» για τον κόσμο εδώ και δεκαετίες
Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase σημείωσε ισχυρά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο αλλά ταυτόχρονα ο επικεφαλής της εξέφρασε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος από πολλαπλές απειλές.
«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon σε μια δήλωση που συνόδευε το δελτίο τύπου για τα κέρδη της τράπεζας .
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας σε περιουσιακά στοιχεία (ενεργητικό) ανέφερε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο σημεώνοντας ότι «μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων, το παγκόσμιο εμπόριο και τις γεωπολιτικές σχέσεις».
Πέρα από τις στρατιωτικές συγκρούσεις, ο Dimon ανέφερε το αυξανόμενο εθνικό χρέος και τα «μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα σε καιρό ειρήνης» που είπε ότι αυξάνουν τους κινδύνους εάν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά.
Μαζί με τα υψηλά επιτόκια, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει τα ομόλογά της. Η διαδικασία, γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, «μειώνει τη ρευστότητα στο σύστημα σε μια εποχή που οι δυνατότητες δημιουργίας αγοράς περιορίζονται όλο και περισσότερο από κανονισμούς», δήλωσε.
Ο Dimon είπε πρόσφατα ότι προειδοποιεί τους πελάτες για την πιθανότητα τα επιτόκια όχι μόνο να παραμείνουν υψηλά αλλά και να αυξηθούν σημαντικά από εδώ και πέρα.
«Ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμάζουμε την εταιρεία για ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε με συνέπεια στους πελάτες μας ανεξάρτητα από το περιβάλλον», είπε.
Η JPMorgan Chase παρουσίασε κέρδη 13,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 4,33 δολάρια ανά μετοχή, για την περίοδο Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου , αύξηση 35% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο Dimon προειδοποίησε περαιτέρω ότι η απόδοση προήλθε από οφέλη στα καθαρά έσοδα από τόκους και στο πιστωτικό κόστος που πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις