Εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προτείνουν την επιβολή δασμών στα αεροσκάφη της Boeing, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αντιποίνων εάν οι συνεχιζόμενες εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον δεν οδηγήσουν σε πρόοδο, ανέφεραν την Τετάρτη οι Financial Times.
Επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να συμπεριλάβει πολιτικά αεροσκάφη σε έναν κατάλογο εισαγωγών από τις ΗΠΑ αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να στοχευθούν.
Τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών, θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν η ΕΕ δεν σημειώσει επαρκή πρόοδο στις συνομιλίες της με την Ουάσινγκτον για τη μείωση των αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, προσθέτει το δημοσίευμα.
Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν δέχονται πίεση ώστε να να αποδεχτούν μια άδικη δασμολογική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Boeing και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχόλια.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει δασμούς εισαγωγής 25% από τις ΗΠΑ στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητά της.
Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τους λεγόμενους «αμοιβαίους» δασμούς 10% για σχεδόν όλα τα άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 20% μετά τη λήξη της 90ήμερης παύσης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Ιουλίου.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν παραγγείλει εκατοντάδες αεροσκάφη από την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, βασιζόμενες σε μια ακμάζουσα αγορά αεροδιαστημικής, αλλά οι πιθανοί δασμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές αυτών των αεροσκαφών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κάζο Ανδρουλάκη, ΠΑΣΟΚ: Παραιτήθηκε ο για 24 ώρες γενικός δ/ντής του γραφείο του, Γιώργος Παπαβασιλείου
- Σφραγίζεται το κλαμπ στο Γκάζι μετά τον θάνατο της 16χρονης
- Φον ντερ Λάιεν: Με ενεργοποίηση του «εμπορικού μπαζούκα» προειδοποίησε την Κίνα για τις σπάνιες γαίες
- Τουφάν Ερχιουρμάν: «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια ολόκληρης της Κύπρου και έτσι θα παραμείνει»
- ΗΠΑ: Η χρήση των stablecoins για πληρωμές αυξήθηκε κατά 70% – «Ατού» η ταχύτητα στις συναλλαγές
- Ιρλανδία: Η αριστερή Κάθριν Κόνολι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές
- Γαλλία: Το Λούβρο μετέφερε κοσμήματα στην Τράπεζα της Γαλλίας μετά τη διάρρηξη
- Κυρανάκης: Δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για το sms οδικής ασφάλειας που στείλαμε στους πολίτες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








