Τράπεζες

FT: Μέσω Lloyds και Santander το Ιράν αποφεύγει τις κυρώσεις

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα που δείχνει πως στο παιχνίδι αποφυγής των κυρώσεων συμμετέχουν ενεργά μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Το Ιράν χρησιμοποίησε δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου για να διακινήσει κρυφά χρήματα σε όλο τον κόσμο ως μέρος ενός τεράστιου σχεδίου αποφυγής κυρώσεων, το οποίο υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τεχεράνης. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο, η Lloyds και η Santander (UK) παρείχαν λογαριασμούς σε εταιρείες με έδρα τη Βρετανία αλλά ανήκαν κρυφά σε μια ιρανική κρατική εταιρεία πετροχημικών (Petrochemical Commercial Company) στην οποία έχουν υποβληθεί κυρώσεις. Μάλιστα η έδρα της βρετανικής εταιρείας είναι κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα.

Η ελεγχόμενη εταιρεία ήταν μέρος μιας σειράς νομικών οντοτήτων, που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ότι συνεργάστηκε με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη συγκέντρωση χρημάτων για ιρανικές πολιτοφυλακές.

Τόσο η PCC όσο και η βρετανική θυγατρική της PCC UK βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις από τον Νοέμβριο του 2018.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την επιχείρηση αποφυγής κυρώσεων από το Ιράν στην καρδιά του Λονδίνου έρχονται μετά την πρόσφατη συμμετοχή της Βασιλικής Αεροπορίας στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Αυτή την εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έθεσαν υπό κυρώσεις αυτό που αποκαλούσαν «διεθνές δίκτυο δολοφονιών» που εποπτεύεται από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και έχει βάλει στο στόχαστρο ακτιβιστές και αντιφρονούντες, συμπεριλαμβανομένων βρετανών κατοίκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν ότι από που τέθηκε υπό τις αμερικανικές κυρώσεις η PCC, χρησιμοποίησε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν κεφάλαια από ιρανικές οντότητες στην Κίνα, ενώ απέκρυψε την πραγματική τους ιδιοκτησία μέσω «συμφωνιών καταπιστευματοδόχου» και διορισμένων διευθυντών.

Μία από αυτές τις εταιρείες, που ονομάζεται Pisco UK, είναι εγγεγραμμένη σε μια μονοκατοικία στο Surrey και χρησιμοποίησε έναν επαγγελματικό λογαριασμό στη Santander UK.

Μια άλλη εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Aria Associates, η οποία έχει λογαριασμό στη Lloyds. Ανήκει επίσημα στον Μοχάμεντ Αλί Ρετζάλ, ο οποίος σύμφωνα με εσωτερικά email είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της PCC UK και έχει τακτικά επικοινωνία με στελέχη της εταιρείας στην Τεχεράνη.

Συνολικά περισσότερες από 100 βρετανικές εταιρείες παραδέχονται ότι παραβίασαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που διαπιστώθηκε ότι έχουν παραβιάσει παλαιότερα τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν έχουν δεχθεί πρόστιμα, με την Standard Chartered να πληρώνει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και την UniCredit 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Άλλα έγγραφα που είδαν οι FT δείχνουν ότι η PCC είχε συμβάσεις για προμήθεια εξοπλισμού με μια τουρκική εταιρεία που ονομάζεται ASB, η οποία πέρυσι τέθηκε υπό κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επειδή συνεργάστηκε με ανώτερους αξιωματούχους του IRGC.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu