Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιείται υπό τις επιπλέον σκιές που δημιουργήθηκαν μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης από την Τρίπολη στα Ηνωμένα Έθνη
Τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης- επισήμως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και την ΕΕ- αναμένεται να αναζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια του ολιγόωρου ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό της χώρας Αμπντούλ Χαμίτ Ντιμπεϊμπά.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών- προγραμματισμένη ήδη από τα τέλη Ιουνίου- πραγματοποιείται και υπό τις επιπλέον σκιές που δημιουργήθηκαν μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης από την Τρίπολη στα Ηνωμένα Έθνη, με βάση την οποία η μεταβατική κυβέρνηση αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως λογική αφετηρία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας ουσιαστικά τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Μέσω της εν λόγω κίνησης η Λιβύη αμφισβήτησε ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, αλλά και τη δικαιοδοσία ερευνών στα θαλάσσια τεμάχια Κρήτη- 1 και Κρήτη-2 για το οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, ενώ διαπιστώνεται ότι η Τρίπολη σύρεται στις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τη μέθοδο οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αγνοώντας την ύπαρξη των ελληνικών νησιών– ανεξαρτήτως μεγέθους- και προβάλλοντας τη θέση ότι αυτά δεν διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα πέραν των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο και Άγκυρα
Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να αναπτύξει στην Τρίπολη τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας την ανυπόστατη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ θα επαναλάβει- όπως έκανε και στη Βεγγάζη– τη διάθεση της ελληνικής πρωτεύουσας για επανέναρξη των συζητήσεων περί οριοθέτησης από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2009-10.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, και παρά τη ρηματική διακοίνωση, επισημαίνεται ότι η Λιβύη επί του πεδίου έχει δείξει να σέβεται τη μέση γραμμή, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στην παραχώρηση θαλάσσιων τεμαχίων προς έρευνα στην τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου, ενώ οι αντιδράσεις της Λιβύης θεωρούνται λογικές από τη στιγμή που η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί πεδίου.
Η Αθήνα, προφανώς, δεν παραβλέπει το βαθμό της επιρροής που ασκεί η Άγκυρα στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές βλέπουν στην τρέχουσα συγκυρία μια ευκαιρία να φέρουν την Τρίπολη ενώπιον μιας συζήτησης που θα γίνει υπό τους όρους της διεθνούς νομιμότητας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γεραπετρίτης από Λιβύη: Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου
- Δίκη Φιλιππίδη: Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή για τις δύο απόπειρες βιασμού
- Στη Θεσσαλονίκη η έδρα του νέου Διεθνούς Κέντρου Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας
- Φωτιά τώρα στο Μενίδι – Μήνυμα από το 112
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4,8% των επισκεπτών στα μουσεία τον Μάρτιο
- Financial Times: «Ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει τη Μόσχα»
- Παπαθανάσης: Υποβάλουμε το 6ο αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης για εκταμίευση 2,1 δισ. ευρώ
- COSMOTE Awards: Βράβευση των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις