Αγορές

Γ. Κοντόπουλος: Παρά τις τελευταίες «αναταράξεις», το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πάλι στο top5 με τα μεγαλύτερα κέρδη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος

Η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας από διεθνείς οικους δημιουργεί μια δυναμική προοπτική, είπε κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης ο CEO της ΕΧΑΕ

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης ο Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο κ. Κοντόπουλος στην έναρξη της ομιλίας του ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του 12μηνου σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα τα οποία σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν στο ΧΑ διαμόρφωσαν μια διαφορετική εικόνα για το Χρηματιστήριο. Η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας από διεθνείς οίκους δημιουργεί μια δυναμική προοπτική.

Μακροοικονομικά, το 2022 η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα αποδίδει στο διπλάσιο συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο.

Στην ερώτηση εάν αυτή η ανάπτυξη επηρεάζεται από το κόστος του πληθωρισμού ο κ. Κοντόπουλος απάντησε αρνητικά καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα η Ελλάδα υπολείπεται της Ευρώπης ακόμη και την περίοδο 2023-2024 όσον αφορά την αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός θα ξεπεράσουν σε μεγέθη το έτος 2019, στηρίζοντας αποτελεσματικά την αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ, ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρέθηκε σε επίπεδα κάτω του 2012 και διατηρεί μια καθοδική τάση.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βελτίωση αυτή καταγράφεται κυρίως από επιχειρήσεις που δεν έχουν επενδυτική παρουσία στη χώρα.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε ξένες επιχειρήσεις, ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος, το 62% του δείγματος διατηρεί την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός προκειμένου να αρχίσει ή να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα 3/4 αυτών εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα αυξηθεί την επόμενη τριετία.

Όσον αφορά το ΧΑ, το τρέχον έτος ο Κεντρικός Δείκτης καταγράφει κέρδη πάνω από 40%. Πρόκειται για την δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους Δείκτες στην Ευρώπη, με το Χρηματιστήριο της Κύπρου να είναι το μοναδικό που προπορεύεται. Ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες που καταγράφηκαν “αναταράξεις” στο ΧΑ, και πάλι βρίσκεται στο τοπ 5 των αγορών με τα μεγαλύτερα κέρδη. Παράλληλα οι αλλοδαποί επενδυτές είναι αυξημένοι σε 56,2% το 2023 ενώ κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νέων αριθμών, ήτοι κατά 28%

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει τιμολογήσει πλήρως τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς δεν έχουν έρθει οι απαιτούμενες επενδυτικές ροές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: α) Θα πρέπει δύο τουλάχιστον οίκοι ενός επιπέδου και πάνω να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, β) Η λήψη της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να επαναφέρει ακόμη και κάποιους Ιάπωνες επενδυτές, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τη χώρα μας.

close menu