Η πρόταση θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο πριν την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου, για να κατατεθεί αργότερα στην Εθνοσυνέλευση και να εξεταστεί εντός 70 ημερών
Με το γαλλικό δεκαετές ομόλογο να φτάνει στο 3,59%, υψηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό (3,58%) και με το δημόσιο χρέος της χώρας να βρίσκεται στα 3,4 τρισ. ευρώ (114% του ΑΕΠ), το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση η γαλλική Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2026 εντείνει την ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία ταλανίζεται από την πολιτική αστάθεια στην Γαλλία.
Υπό κανονικές συνθήκες το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2026 έπρεπε να παρουσιαστεί στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο πριν από την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου, σήμερα δηλαδή. Στη συνέχεια, πρέπει να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση «το αργότερο έως τις 13 Οκτωβρίου». Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί στο άρθρο 47 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι οι βουλευτές διαθέτουν προθεσμία 70 ημερών για να εξετάσουν το σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό. Τα χρονοδιαγράμματα αυτά δεν φαίνεται πιθανό να τηρηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες.
Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρουν Γάλλοι αναλυτές, η κατάθεση ενός σχεδίου νόμου για τον προϋπολογισμό του 2026 από την παρούσα, έστω και παραιτηθείσα κυβέρνηση δεν αποκλείεται, ιδίως από τη στιγμή που ένα αντίγραφο του σχεδίου είναι ήδη έτοιμο και έχει διαβιβαστεί από την περασμένη Πέμπτη στο Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Οικονομικών.
Προς το παρόν, ωστόσο, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι αυτό της ψήφισης ενός ειδικού νόμου ο οποίος θα επιτρέπει την είσπραξη φόρων, καθώς και στο κράτος και στην Κοινωνική Ασφάλιση να συνεχίσουν να δανείζονται, έως ότου εγκριθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το χαρτιζλίκι δεν αποτελεί δωρεά και δεν χρειάζεται να δηλώνεται
- Η παγκόσμια κατάταξη των πιο πολύτιμων εταιρικών Brands: Brand Finance Global 500 2026:
- Σε στρατηγική συνεργασία TCL και Sony για την οικιακή ψυχαγωγία
- Softweb: Στις 12 Φεβρουαρίου η ΓΣ για αύξηση κεφαλαίου και διεύρυνση του σκοπού της εταιρίας
- Γαλλία: Ο προϋπολογισμός του 2026 θα εγκριθεί χωρίς να περάσει από τη Βουλή
- ΕΧΑΕ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου – Τα ονόματα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Δεύτερη ημέρα απωλειών στη σκιά εμπορικού πολέμου ΕΕ – ΗΠΑ
- Το Defender Rally της Land Rover γράφει ιστορία με θριαμβευτική νίκη στο Ράλι Ντακάρ 2026
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








