Διεθνή

Γαλλία: Στο 2,7% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο για πρώτη φορά το 2024

Οι τιμές καταναλωτή είχαν παραμείνει σταθερές στο 2,4% και τον Απρίλιο

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς στη Γαλλία τον Μάιο 2024, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η μάχη της Ευρώπης ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη κερδηθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, αφού παρέμειναν σταθερές στο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Η μέτρηση ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 2,6% σε έρευνα του Bloomberg.

Είναι η πρώτη φορά φέτος που ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η επιτάχυνση οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,8%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών που παρακολουθείται στενά επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 3% τον Απρίλιο, ανέφερε η Insee.

Καθώς Γερμανία και Ισπανία ανέφεραν παρόμοιες αυξήσεις, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα στοιχεία για την ευρωζώνη των 20 χωρών αναμένεται να δείξουν ελαφρά επιτάχυνση στο 2,5%.

Ενώ αυτό απομακρύνεται από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί αργότερα φέτος και οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να προχωρήσουν στη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων που έχουν επισημάνει για τις 6 Ιουνίου.

Η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί και αυτό το τρίμηνο. Οι καταναλωτικές δαπάνες, ωστόσο, μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,8% τον Απρίλιο, καθώς οι δαπάνες για τρόφιμα συρρικνώθηκαν, ανέφερε η Insee.

Ωστόσο, η Insee σημειώνει ότι η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,2% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Δημοσίευσε επίσης αναθεωρημένα στοιχεία για το 2023, ανεβάζοντας την ένδειξη της ανάπτυξης στο 1,1% από 0,9% χάρη σε μια ισχυρότερη επίδοση στο τέλος του έτους που οφείλεται στις εξαγωγές υπηρεσιών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu