Οι άνω των 55 δείχνουν μεγαλύτερη συστολή
Όλο και περισσότερο επενδύουν και μάλιστα από μικρή ηλικία, οι εκπρόσωποι της Γενιάς Ζ, δηλαδή από 30 ετών και κάτω. Σύμφωνα με στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της Revolut, η Ευρώπη σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση στους νεαρούς επενδυτές, καθώς η Gen-Z, αρχίζει να επενδύει σε μικρότερη ηλικία από οποιαδήποτε άλλη γενιά στο παρελθόν, ενώ σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στους νεαρούς επενδυτές βρίσκεται η Ελλάδα.
Κατά όσα τονίζουν τα ευρήματα της μελέτης μόλις το 34% των Ελλήνων Gen-Z δεν επενδύει ενώ για την ίδια ερώτηση στις ηλικιακές ομάδες των 55 ετών και άνω, το ποσοστό φτάνει στο 48%.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι επενδυτές της γενιάς Gen-Z είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο σε σύγκριση με άλλες γενιές.
Μεγαλύτερο ρίσκο
Χαρακτηριστικό είναι ότι 1 στους 5 Έλληνες (18%) στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 24 ετών δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τις επενδύσεις τους, ενώ μόνο το 6% των ατόμων ηλικίας 55+ ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν αντίστοιχο κίνδυνο.
Την ίδια στιγμή, για την επιλογή παρόχου επενδυτικών υπηρεσιών δίνεται ιδιαίτερη βάση στις χαμηλές και ξεκάθαρες χρεώσεις, ανεξαρτήτως γενιάς. Οι νεότερες γενιές εκτιμούν ιδιαίτερα έναν γνωστό και αξιόπιστο πάροχο (52%), καθώς επίσης και οι ηλικίες 55+ (38%). Επιπλέον, οι νεαροί επενδυτές, ηλικίας 18-34 ετών, αποτελούν πλέον το 63% της συνολικής βάσης χρηστών των επενδυτικών υπηρεσιών της Revolut στην Ελλάδα, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Revolut στον ΕΟΧ (62%).
Οι πιο τολμηροί, στο Βέλγιο
Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων που επενδύουν καταγράφεται στο Βέλγιο (72%), την Ολλανδία (70%) και την Ιταλία (69%). 1 στους 4 Ευρωπαίους πελάτες που ξεκινούν να επενδύουν με τη Revolut το πρώτο εξάμηνο του 2024 δήλωσαν ότι είναι νέοι στον χώρο των επενδύσεων.
Τάση είναι, δε, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς καταλαμβάνουν περισσότερο από το ήμισυ (58%) των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε άτομα ηλικίας 18-34 ετών, οι μετοχές καταλαμβάνουν το 15%, τα ETF το 16% και τα ομόλογα το 11%.
Η μέση τιμή του μεγέθους του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα ξεπερνά τα 3.200 ευρώ, με τους νεότερους επενδυτές (18-25 ετών) να ξεκινούν με μικρότερα ποσά και μέσο όρο χαρτοφυλακίου τα 330 ευρώ, ενώ όσοι πλησιάζουν την ηλικία των 35 ετών επενδύουν κατά μέσο όρο πάνω από 1.300 ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στροφή ΗΠΑ: Δίνουν διορία 30 ημερών στο Ισραήλ για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
- Ερντογάν: Κίνδυνος για την Τουρκία ο επεκτατισμός του Ισραήλ
- Attica Bank: Δέσμευση της Fiera Capital (UK) Limited για συμμετοχή 12 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου
- Attica Bank: Τα όρια διακύμανσης της μετοχής στις 21 Οκτωβρίου
- Ευρωπαϊκές αγορές: Πιέσεις από πετρέλαιο και τεχνολογία
- Συμβούλιο Υπ. Ενέργειας ΕΕ: Η Κομισιόν θα δει το θέμα των ακραίων τιμών ενέργειας σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία
- Intralot: Κι άλλες αγορές μετοχών από τον Σωκράτη Κόκκαλη
- Μητσοτάκης: Το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα του ΝΟΚ για το ύψος των κτιρίων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις