Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο, προειδοποίησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για έλλειμμαενημέρωσης και πρόληψης.
«Νομίζω ότι είναι υποχρέωση των επιστημόνων να υπενθυμίζουν τον κίνδυνο, διότι ο κίνδυνος δεν απομακρύνεται εάν δεν τον υπενθυμίζουμε. Ο κίνδυνος είναι εκεί διότι προέρχεται από τις φυσικές διαδικασίες», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά τον σεισμό μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Ναυπακτίας που σημειώθηκε το Σάββατο.
«Εκείνο όμως που κυριάρχησε εχθές σε μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα ”Σεισμός Πολιτική Προστασία Εθελοντισμό” που διοργανώθηκε στο Βραχάτι της Κορινθίας από πολλούς τοπικούς φορείς και είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος ομιλητής, εκείνο το οποίο πραγματικά κυριάρχησε ήταν η έμφαση στο ότι χρειαζόμαστε πρόληψη, στο ότι χρειαζόμαστε προετοιμασία. Και πρέπει να σας πω ότι παρόλο που πηγαίνω σε πάρα πολλές τέτοιες εκδηλώσεις τέτοιες ομιλίες, όσο περισσότερο πηγαίνω, τόσο περισσότερο το έλλειμμα ενημέρωσης του κόσμου», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Διαπιστώνω το έλλειμμα πρόληψης σε τοπικό επίπεδο από τοπικούς φορείς, όπως είναι κυρίως οι δήμοι, οι οποίοι από το νόμο εντέλλονται να προετοιμάζουν το έδαφος και να προετοιμάζουν τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και κατά συνέπεια νομίζω ότι πρέπει να εντείνουμε την προσοχή», συνέχισε, τονίζοντας πως πολλές φορές η αιτία που δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη για τους σεισμούς είναι πως πολίτες και οι αρχές του κράτους δίνουν σημασία σε πιο «χειροπιαστά» προβλήματα.
«Έχουν την αντίληψη ότι, έτσι έχω διαπιστώσει εγώ, ότι είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι πολύ χειροπιαστό. Δεν είναι οφθαλμοφανές. Και μεθαύριο στις δημοτικές εκλογές θέλουν να δείξουν – καλοπροαίρετα το λέω – κάτι πιο χειροπιαστό, ένα πεζοδρόμιο, έναν δρόμο, ένα γεφύρι, έναν υπόνομο.
Όσο για το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν νέο, ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλήσουμε. Τα δεδομένα που έχουμε που είναι αναντίρρητα μας δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί με μέγεθος 6 και μεγαλύτερο στον Κορινθιακό κόλπο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Είμαστε στα 27 χρόνια. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός αυτού του είδους ήταν στο Αίγιο το 1995».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Starcloud: Σχεδιάζει data center 5 gigawatt στο διάστημα με Nvidia H100
 - Εγκαινιάζεται ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Κομοτηνή
 - Παίξτε τένις στο ρυθμό του ATP στην Αθήνα με τη νέα ρακέτα Wilson Clash
 - Φιλιππίνες: Σφοδρές πλημμύρες και εκκενώσεις με δύο νεκρούς από τον τυφώνα Kalmaegi
 - Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση – Αιτήσεις έως τις 5 Δεκεμβρίου
 - Κάτω από τις 4.000 δολάρια ο χρυσός λόγω ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος
 - Πτώση στις ασιατικές μετοχές λόγω της ρευστοποίησης κερδών – Το δολάριο ενισχύεται
 - ΑΑΔΕ: Ξεκινά εφόδους στα νυκτερινά κέντρα για φορολογικές παραβάσεις και αδήλωτους τζίρους
 
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
 







