Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τόνισε βέβαια την απαραίτητη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας έναντι όλων
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων “με στόχο την εμπέδωση της περιφερειακής σταθερότητας και την προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις με τον υπ. Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Βόρειας Μακεδονίας Τίμτσο Μουτσούνσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.
Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, από το 2023 και την έγκριση της ιστορικής Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα έχει ηγηθεί των προσπαθειών για την επιτάχυνση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε “τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, επί τη βάσει της αιρεσιμότητας και της αρχής των ίδιων επιδόσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα Θεμελιώδη”.
Επισήμανε δε “τη μείζονα σημασία της πλήρους, συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας της χώρας έναντι όλων (erga omnes)”.
Το 2020, όπως ανέφερε, η Ελλάδα “υποστήριξε ένθερμα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας ως πλήρους μέλους στο ΝΑΤΟ. Επιθυμία μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της Συμμαχίας”.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε το επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και συμφωνήθηκε να διερευνήσουν τρόπους για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας.
“Η γεωγραφία μάς ενώνει”, ανέφερε ο υπουργός. “Οι λαοί μας στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον, πρόθυμοι να συνδράμουν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές, όπως σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών. Οι πράξεις αλληλεγγύης ενισχύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά”.
Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία έχουν αναπτύξει μία ισχυρή συνεργασία σε ποικίλους τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις και τα έργα διασύνδεσης των δικτύων μεταφορών και ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε να ενισχύσουν την αμοιβαία επωφελή διμερή συνεργασία στους εν λόγω τομείς, μέσω και του “Σχεδίου Ανάπτυξης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια”.
“Χάρη στις σημαντικές ενεργειακές υποδομές της, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ανθεκτικότητα της Ευρώπης”, ανέφερε και πρόσθεσε πως εμβληματικά έργα στον τομέα της ενέργειας, όπως ο Διασυνδετήριος Αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.
“Οι ασύμμετρες προκλήσεις και απειλές, η προάσπιση και διατήρηση της, βασισμένης σε κανόνες, παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, είναι επιτακτική”, επισήμανε.
“Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ένοπλες συγκρούσεις και εμφύλιες συρράξεις είναι απαραίτητος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να είμαστε σε επαγρύπνηση”.
“Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα συνεργάζεται με όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας, για την επίτευξη των στόχων της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”, κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.
Μουτσούνσκι: Η συνεργασία με την Ελλάδα δεν είναι μόνο πολύτιμη, είναι ζωτικής σημασίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, από την πλευρά του χαρακτήρισε ειλικρινή και εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Έλληνα ομόλογό του.
“Επιβεβαιώσαμε κάτι θεμελιώδες: ότι ως γείτονες και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η συνεργασία μας έχει σημασία για τις χώρες μας, για την περιοχή μας και για τις αξίες που όλοι υποστηρίζουμε”.
Ακόμη, “εξέφρασα την εκτίμησή μου για την αδιάλειπτη υποστήριξη της Ελλάδας στην πορεία μας προς την ΕΕ και τον διαρκή ρόλο της στην προώθηση ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η συνεργασία δεν είναι μόνο πολύτιμη: είναι ζωτικής σημασίας”.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνεργασία σε επενδύσεις, εμπόριο, υποδομές και ενέργεια, ενώ στράφηκαν στην ασφάλεια τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια.
“Επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας δέσμευση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και την ανάγκη για στενή συνεργασία σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις συλλογικές μας προσπάθειες να αντισταθούμε στις κακόβουλες επιρροές και να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα και τις δημοκρατικές αρχές”.
Εξέφρασε επίσης την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τραγωδίας στο Κοτσάνι και των πρόσφατων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης κοντά στο Ντόιραν.
“Αυτές δεν ήταν απλώς χειρονομίες βοήθειας, αλλά πράξεις αληθινής φιλίας”, επισήμανε.
Τέλος, ανέφερε, “υπογραμμίσαμε τη σημασία του διεθνούς δημοσίου δικαίου και των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει και οι δύο. Διότι ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται η διαρκής συνεργασία”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Έρευνα κατά του πανεπιστημίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
- Από 11 Αυγούστου οι αναλήψεις χωρίς προμήθεια στα ΑΤΜ’s των τραπεζών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με θετικό πρόσημο όλοι οι δείκτες, με νέο υψηλό για τον FTSE 100
- Δείπνο Μερτς – Μακρόν στο Βερολίνο με βαρύ «μενού»
- Financial Times: ΗΠΑ και ΕΕ συγκλείνουν σε συμφωνία για δασμούς 15%
- AVE: Πλειοψηφικό ποσοστό στην Officemart, συμμετοχή σε κυπριακή εταιρεία φαρμακείων
- Uber: Νέα υπηρεσία στις ΗΠΑ αποκλειστικά για γυναικείες διαδρομές
- Γαλλία: Στο +5,5% οι επιπλέον θάνατοι από τον καύσωνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις