Διεθνή

Γερμανία: Ανέβηκε στο 2,8% ο πληθωρισμός τον Μάιο

Από 2,4% που κυμαινόταν τον Απρίλιο - Στο 2,7% ετησίως

Επιτάχυνση μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν οι εκτιμήσεις της αγοράς παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο. Ειδικότερα, σε εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έτρεξε με ρυθμό 2,8% ετησίως επιταχύνοντας αισθητά από το 2,4% του Απριλίου.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Reuters περίμενε μεν την επιτάχυνση, αλλά σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα στο 2,7% ετησίως.

Σε επίπεδο μήνα ωστόσο, η σύγκριση Μαΐου – Απριλίου έδειξε αύξηση κατά 0,2% όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές, σημαντικά χαμηλότερα από το 0,6% της προηγούμενης μηνιαίας σύγκρισης.

Στο μέτωπο των υποκείμενων πιέσεων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης (που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) διατηρήθηκε σταθερός στο 3% ετησίως.

Σύμφωνα με τα εθνικά γερμανικά στατιστικά πρότυπα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε αύξηση στο 2,4% ετησίως τον Μάιο από το 2,2%, ενώ σε μηνιαία βάση μειώθηκε οριακά κατά 0,1% μετά το +0,5% του Απριλίου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Eurostat είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει τα συνολικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu