Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την ανάληψη νέου χρέους ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2022. Η απόφαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, φορολογικές ελαφρύνσεις και επίδομα τέκνων.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία του ειδικού ταμείου 100 δισ. ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις, το οποίο είχε ανακοινώσει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Για το θέμα προβλέπεται συνταγματική αναθεώρηση, χρειάζεται επομένως η ψήφος των δύο τρίτων της Bundestag, άρα και ψήφοι από την αντιπολίτευση.
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς έχει πάντως ήδη εκφράσει τη στήριξή του στο σχέδιο εκσυγχρονισμού της Bundeswehr. Το ειδικό ταμείο ωστόσο δεν προβλέπεται στην κανονική νομοθετική διαδικασία που αφορά τον προϋπολογισμό και τα δάνεια που θα χρειαστούν δεν θα υπολογιστούν στο «φρένο χρέους».
Η Γερμανία έχει βάλει στόχο για δαπάνες τουλάχιστον 44 δισ. ευρώ σε σύγχρονους εξοπλισμούς καθώς επιδιώκει να αναβαθμίσει γρήγορα τον στρατό της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός ενέκρινε ακόμη τον οικονομικό σχεδιασμό έως το 2026, με έμφαση στην Ενέργεια και στο Κλίμα. Για το διάστημα 2022-2026 θα διατεθούν περισσότερα από 200 δισ. στην πολιτική για την Κλιματική Αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, η κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο με φορολογικές ελαφρύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τα φορολογικά έσοδα θα είναι φέτος κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα και έως το 2026 περίπου 4 δισεκατομμύρια λιγότερα ανά έτος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στα χαρτοφυλάκια 4 servicers το 90% των δανείων από τα συνολικά 70 δισ. ευρώ
- ΗΠΑ: Τα πρώτα εμπορευματοκιβώτια κινεζικών προϊόντων με δασμούς πάνω από 145% έφτασαν στα λιμάνια
- Ίζαμπελ Σνάμπελ: Η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια
- ΕΕΕΠ: Στα 94 εκατ. ευρώ η διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών το 2024
- Μεγάλη κατασκευαστική καθυστερεί πληρωμές
- Μακρόν, Μερτς, Στάρμερ και Τουσκ στο Κίεβο – Πιέσεις στη Μόσχα για εκεχειρία 30 ημερών
- Aγροτικά μηχανήματα: Εκτινάχθηκαν 70% οι πωλήσεις το 2024 – Γερασμένος ο στόλος
- Ινδία – Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με εκατέρωθεν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις