Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo μειώθηκε στις 90,6 μονάδες από 91,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία μειώθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, ένα νέο σημάδι των προκλήσεων που καλείται να ξεπεράσει η οικονομία της χώρας για να ξεκολλήσει από την στασιμότητα, ακόμη και την ώρα που η κυβέρνηση αυξάνει τις δαπάνες.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo μειώθηκε στις 90,6 μονάδες τον Νοέμβριο από 91,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δευτέρας. Αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει πως θα παρέμενε αμετάβλητος.
«Οι εταιρείες αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως ελαφρώς καλύτερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουστ. «Ωστόσο, έχουν ελάχιστη πίστη ότι θα υπάρξει ανάκαμψη σύντομα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι προοπτικές μεταξύ των κατασκευαστών δέχθηκαν «σημαντικό πλήγμα».
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις αμφιβολίες σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την ανάπτυξη επενδύοντας σε υποδομές και άμυνα. Παρά το γεγονός ότι η Bundesbank και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα επεκταθεί στο τέταρτο τρίμηνο μετά από ένα ασταθές 2025, ορισμένοι αναθεώρησαν πρόσφατα αρνητικά τις προβλέψεις τους.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς μείωσαν αυτόν τον μήνα την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη για το επόμενο έτος σε λιγότερο από 1%, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δαπάνες στοχεύουν σε πρόσθετες και παραγωγικές επενδύσεις. Διαφορετικά, κινδυνεύει να χαθεί η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες προκλήσεις και να αποκατασταθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Έρευνες της S&P Global που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να αυξάνεται τον Νοέμβριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο. Η μεταποίηση υπέστη ιδιαίτερο πλήγμα, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν απότομα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει η Γερμανία να εξέλθει από τη μακρά περίοδο στασιμότητας το επόμενο έτος. Παρότι οι δασμοί των ΗΠΑ και η παγκόσμια αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να πιέζουν τους εξαγωγείς, η οικονομία θα επωφεληθεί από τις υψηλότερες επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση το επόμενο έτος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Άλμα (+3,17%) στο ταμπλό και στον τζίρο, με ισχυρά κέρδη για τράπεζες και ράλι από Viohalco
- ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Ανακοίνωση νέου Επικεφαλής Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων
- Y/KNOT INVEST A.E. - Ανακοίνωση Ρυθμιζόμενης Πληροφορίας – Έναρξη Προγράμματος Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. - Μηνιαία Εξέλιξη Κίνησης_Απρίλιος 2026
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. - Βασικά οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2026 και η γενική εξέλιξη σε κάθε τομέα δραστηριότητας
- ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ - Γνωστοποίηση δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών
- Πιερρακάκης στο Reuters: Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα 6,9 δισ. ευρώ χρέους τον Ιούνιο
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - AUSTRIACARD HOLDINGS AG: Έγκριση διάθεσης ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του Share Option Program της 30 Ιουνίου 2023
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








