Τράπεζες

Γιατί οι υπάλληλοι των τραπεζών ξαναέγιναν πωλητές αμοιβαίων κεφαλαίων

Ομόλογα και μετοχές στις πρώτες επιλογές

Οποιος επισκεφθεί κατάστημα τράπεζας ή γίνει δέκτης τηλεφωνήματος υπαλλήλου τράπεζας, αυτό που θα του πει ο υπάλληλος-πωλητής της τράπεζας είναι να αγοράσει κάποιο επενδυτικό προϊόν, είτε ομολογιακό είτε μετοχικό. Οι υπάλληλοι – πωλητές των τραπεζών έχουν ξαναμπεί στο παιχνίδι των επενδύσεων αφού οι τράπεζες φροντίζουν να κρατούν χαμηλότοκες τις καταθέσεις των πελατών τους για να μην αυξάνουν τα κόστη. Γι΄αυτό υπάρχει και τόσο μεγάλη απόκλιση από τους τόκους που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες (ελάχιστες) σε σύγκριση με τηις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αντίθετα,  εισπράττουν προμήθειες από τις πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και από την διαχείριση των χρημάτων εις το διηνεκές. Η πολιτική αυτή φαίνεται ότι αποδίδει.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών το πρώτο δίμηνο του 2024 οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια ανήλθαν σε 820 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σχεδόν διπλασιάστηκαν. Όπως και πέρυσι, έτσι και το 2024, καταγράφεται υψηλή ζήτηση για τοποθετήσεις σε προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα.

Οι νέες εισροές σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν τα 813 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο μεγαλύτερη του 55%.

Πρόκειται για μία τάση που ξεκίνησε πέρυσι και αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η προοπτική μείωσης των επιοκίων θα οδηγήσει τις τιμές των ομολόγων σε υψηλότερα επιπεδα.

Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη που σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκε σε διψήφια ποσοστά, φτάνοντας ακόμη και το 15%.

Ακόμη καλύτερες ήταν οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ελληνικές μετοχές λόγω της ανόδου των τιμών το 2023, η οποία συνεχίζεται και εφέτος με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να επιστρέφει σε υψηλά επιπεδα 10ετίας. Θυμίζουμε πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε το 2023 σημειώνοντας ετήσια άνοδο 39,08%.

Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων αποταμιευτών εξακολουθεί να τηρεί τα χρήματά του σε χαμηλότοκους ή ακόμη και άτοκους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του 2023 τα υπόλοιπα των νοικοκυριών ανέρχονταν σε 144,6 δισ. ευρώ και από αυτά μόνον το 25% ήταν τοποθετημένο σε προθεσμιακές καταθέσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu