Στις 4 Μαρτίου 2001 η κατάρρευση της γέφυρας Χίντζε Ριμπέιρο, στη βόρεια Πορτογαλία, προκάλεσε το θάνατο 59 ανθρώπων.
Η γέφυρα Χίντζε Ριμπέιρο ήταν φτιαγμένη από ατσάλι και τσιμέντο και ένωνε τις όχθες του ποταμού Δούρου, συνδέοντας το Castelo de Paiva με το Entre os Rios. Είχε εγκαινιαστεί το 1887 και έφερε το όνομα του Πορτογάλου πρωθυπουργού.
Από τη κατάρρευση της γέφυρας, που συνέβη το βράδυ της 4ης Μαρτίου, παρασύρθηκαν τρία αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο. Λόγω της καταιγίδας που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή στην περιοχή δεν ήταν εφικτή η άμεση αντίδραση των αρχών. Τα δυνατά ρεύματα του ποταμού παρέσυραν τα θύματα για πολλά χιλιόμετρα με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους νεκρούς να βρεθούν στον Ατλαντικό δηλαδή 30 χιλ. μακριά από τη γέφυρα.
Λόγω των έντονων θαλάσσιων ρευμάτων κάποιοι από τους νεκρούς παρασύρθηκαν πολύ μακρύτερα, στη βόρεια ακτή της Ισπανίας, ενώ ένας βρέθηκε στις ακτές της Γαλλίας.
Μερικές ώρες μετά την καταστροφή παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Δημόσιων Έργων και Μεταφορών Ζόρζε Κοέλιο και πέντε υφυπουργοί.
Η τραγωδία προκάλεσε μεγάλο σοκ σε όλη τη χώρα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν διαρκώς ενημερωτικά δελτία ενώ έγιναν και πολλές καμπάνιες αλληλεγγύης για την υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ο Κοέλιο γιατί παραιτήθηκε για μια γέφυρα του 1887, απάντησε: «Μα, από ευθιξία. Είμαι ο υπουργός. Έπειτα από το τραγικό δυστύχημα που συνέβη, δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου…».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Την Παρασκευή 2/5 η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία
- Υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία για τα ορυκτά
- Πρωτομαγιά: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά
- Ειρωνεία Τραμπ για Πάουελ (FED): «Εγώ καταλαβαίνω πολύ καλύτερα τα επιτόκια»
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις