Μεταξύ των ιδρυτικών μελών περιλαμβάνονται Amazon, Google, Microsoft, Siemens Energy, Hitachi Energy, Meta, Metlen Energy & Metals Linde
Στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε η ίδρυση της Green Industrial Grids Association (GIGA), μιας νέας ευρωπαϊκής ένωσης που φιλοδοξεί να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η αυξανόμενη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και η εξηλεκτρισμένη βιομηχανία αυξάνουν κατακόρυφα τις απαιτήσεις από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η GIGA φέρνει στο ίδιο τραπέζι μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και παρόχους τεχνολογιών δικτύου, με στόχο να διαμορφώσει κοινές προτάσεις πολιτικής και πρακτικές λύσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών περιλαμβάνονται διεθνείς όμιλοι όπως οι Amazon, Google, Microsoft, Siemens Energy, Hitachi Energy, Meta, καθώς και ενεργειακές και βιομηχανικές εταιρείες όπως η Metlen Energy & Metals και η Linde.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μπορέσουν τα ευρωπαϊκά δίκτυα να ανταποκριθούν στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και της κλιματικής ουδετερότητας, απαιτούνται επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1,2 τρισ. ευρώ έως το 2040. Οι καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις, ο κατακερματισμός στον σχεδιασμό και η έλλειψη ψηφιακών εργαλείων θεωρούνται βασικά εμπόδια για την έγκαιρη αναβάθμιση των υποδομών.
Η νέα ένωση στοχεύει να λειτουργήσει ως «ενιαία φωνή» της βιομηχανίας, μεταφέροντας στις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές τις ανάγκες των μεγάλων χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας και προωθώντας λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα. Στο επίκεντρο βρίσκονται η επιτάχυνση των διαδικασιών σύνδεσης στο δίκτυο, ο καλύτερος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, καθώς και η αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών για την αύξηση της αποδοτικότητας και της ευελιξίας των δικτύων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Kαυκάς: Ανοίγει προσεχώς κατάστημα στο Πόρτο Χέλι
- Μηχανική βλάβη στο πλοίο «ΑΘΗΝΑ», δεν έκανε το δρομολόγιο για Αίγινα, Αγκίστρι
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη ημέρα πιέσεων με αιχμή τις τράπεζες – «Ανάχωμα» από Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ
- Φωτιά στο Γέρακα Αττικής
- Η Μέση Ανατολή ξαναέβαλε φωτιά και στο φυσικό αέριο
- Ενεργειακή διείσδυση της Τουρκίας στη Συρία: Ανακοινώθηκαν σχέδια για γεωτρήσεις και έρευνες υδρογονανθράκων
- ΕΛ. Δ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.Μ. & Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 18/08/2026
- ΕΛ. Δ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.Μ. & Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Γ.Σ ΤΗΣ 18-8-2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







